Záhadné sídlo Bly - o lásce doslova až za hrob

 

 Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není....

O tom se brzy přesvědčí chůva Dani, která příjíždí na anglické sídlo Bly, starat se o dvě osiřelé děti. Na první pohled ji uvítá pochmurné jezírko, rozlehlá zahrada a především starý dům, plný tajemných zákoutí a vlastních příběhů. Dani má svého vlastního kostlivce ve skříni (nebo spíše bubáka v zrcadle) a sem utíká před svojí minulostí. Jejími novými svěřenci jsou chlapec Miles, který má problémy s chováním a malá Flora s příliš bujnou představivostí. Děti jsou z nové vychovatelky nadšené a tak se nejprve zdá, že bude vše naprosto úžasné...

Jenže v tomhle domě na vás čeká něco horšího, než vrzající prkna nebo bubáci pod postelí. Hned první den proto vychovatelka dostane moudrou radu. Nechoďte v noci z pokoje. V noci dům totiž ožívá a po chodbách se toulá něco nemilého. Vážně, některé obyvatele tohoto domu zkrátka potkat nechcete, protože k roztomilosti mají fakt daleko. Ať už chce nebo nechce, Dani postupně zabředává do bažin a temnot sídla Bly čím dál tím hlouběji...  

 

Realita se mísí se sny a záhrobí se světem živých.    

 

Záhadné sídlo Bly je nová devítidilný seriál od Netflixu. Jeho starším bráškou je Dům na kopci ( The Haunting of Hill House). Oproti němu je ale méně děsivý a více se tu hraje na city. Každopádně si jdeme odškrtat seznam. Duchové bez tváře, kteří vás pronásledují ve spánku? Splněno. Strašidelné dítě, z kterého vám naskočí husina? Ano, jsou tu a rovnou dvě. Spousta záhad? Zaručena. Milostný příběh? Jistě, je tu láska doslova až za hrob.

 

 Jsem já. Jsi ty. Jsme my.

Sídlo Bly je totiž taková napůl romantika, napůl horor. Vše začíná jako klasická duchařina se znepokojivou atmosférou a spoustou nevysvětlitelných podivností. V prvních dílech je tempo pomalejší. Představí se vám hlavní postavy, jako je Dani, děti a další obyvatelé sídla Bly, ať už jsou živí či mrtví. V každém díle pak někdo vypráví svůj příběh a tak se dává dohromady skládačka  jejich osudů. Je to trochu nuda, protože tvůrci se spíše soustředí na představení  postav, jejich minulost a charakter. Na úkor toho, ale ubylo lekaček a děsivých potvůrek. Postupně se to ale zlepšuje. Zhruba od pátého dílu  už začíná být těch střípků a náznaků dost na to, abyste začali hádat, co se tady sakra děje. V tom momentě to začíná být zajímavé. Ukáže se, že spousta věcí je navzájem propojená a naopak některé útržky vás měly svést na špatnou stopu. Tenhle seriál je občas plný ospalých dialogů, ale není to nic pro poklidné usínání u televize.  

 

Dávejte si pozor, na to ,co si přejete... 

 

 Vyplatí se dávat a pozor. Seriál je totiž plný ,,easter eggů,,. Pozorné oko může vidět v záběrech až přes sto duchů. Občas se tam mihne něco podivného, ať už je to postava za oknem nebo odraz v zrcadle. Co se týče hororových prvků, tvůrci spoléhají spíše na atmosféru. A tak má malá Flora znepokojivý zvyk koukat se do prázdna nebo těsně za vaše rameno, jakoby viděla něco, co nikdo jiný nevidí. Pak tu máme domeček pro panenky, dokonalou kopii sídla Bly. Každý z jeho obyvatel má vlastní panenku, která je mu podobná. Kromě nich tu jsou ale i další panenky bez tváře. Mění své místo v domečku a věřte, že kdybyste šli do sklepa nebo a půdu to omrknout, najdete tam jejich předlohy v celé své děsivosti.

 Atmosféra postupně houstne a druhá polovina seriálu je o třídu jinde. Ukáže se, že je to především příběh o lásce doslova až za hrob. O nezdolné odvaze a vůli. Takže za mě za druhou polovinu jasný palec nahoru. Pochvala za obdivuhodné dětské výkony a šťouchanec pro Netflix, který má zvyk zbytečně roztahat seriál na moc dílů. Výsledkem je ale povedená gotická duchařina, která je smutná , romantická a místy zkrátka naprosto úžasná!

Okomentovat

6 Komentáře

  1. Mě stačil tvůj popis a už jsem vyděšená. Věřím, že se jedná o skvěle zpracovaný seriál, ale pro nás bojácné jedince to nebude... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to zní moc dobře. Já teď koukám jen na Black Mirror a hodilo by se mít ještě nějaký další seriál na sledování. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle mě hodně bavilo, naopak první série obrovské zklamání.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  4. Black Mirror byl úžasný seriál. To se mi líbilo moc, ale Záhadné sídlo Bly mne neláká. Mám ale ted rozkoukaný seriál The Fall (běží na Prima Krimi). A ten se mi líbí moc. Zatím jsem viděl dvě série ze tří. Doporučuji

    OdpovědětVymazat
  5. Fíha, tak toto znie veľmi dobre! :) Keď úspešne urobím všetky zadania do školy a budem mať chvíľku času, určite si ho pozriem :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  6. Wau tak toto vyzerá dosť strašidelne, na mňa určite :D

    OdpovědětVymazat