Recenze: Knihkupectví ztrát a nálezů


Autor:
Susan Wiggs
Vydání:
Metafora,  2021
Žánr:
koktejl lásky a emocí

HODNOCENÍ: ★★★★

 Po tragické události se Natálii Harperové obrátí život vzhůru nohama.  Byla úspěšná, měla milého přítele a plány do budoucna. Místo toho se teď musí vypořádat s šokující ztrátou a s tím, že je novou majitelkou rodinného podniku Knihkupectví ztrát a nálezů.

Knihkupectví má dlouholetou historii a odjakživa je domovem její rodiny. Obchod se však topí v dluzích a zachránit ho může jen zázrak. Ale i ty se občas dějí. Na začátku se vše zdá beznadějné. Natálie se musí starat o dědečka, který pozvolna přichází o paměť a odmítá opustit svůj domov v  knihkupectví. Nezbývá jí proto nic jiného, než zahodit svoji kariéru a s odhodláním se pustit do záchrany obchodu.

Prodávat knihy je jako prodávat dobrodružství, lásku a sny dohromady. Kousek od toho všeho čeká i na Natálii. Brzy zjišťuje, že tahle práce ji baví. Užívá si společné chvilky se svým dědečkem a pomáhá mu uzavřít rodinnou historii. Společně pátrají po osudech svých předků i po skrytém pokladu v historické budově knikupectví. Cenný poklad se nedaří nalézt, možná ale má na dosah jiný. Možná je to anděl s kladivem, Peach Gallagher, který jí pomáhá s renovací domu. Anebo slavný spisovatel Trevor Dashwood, z jehož příběhů i šarmu se tají dech? Podaří se jim dohromady vzkřísit knihkupectví a najít ten správný, dobrý konec svého příběhu? 
 
 
 
Knihkupectví ztrát a nálezů je tím pravým pohlazením po duši a perfektním receptem na antistresovou terapii.  Nabízí od každého trochu. Romantiku, něhu, trochu tajemství, životní salta, výzvy i tragédie. Hlavní hrdinka má před sebou spoustu nelehkých chvil. Čeká ji boj o záchranu knihkupectví i o každou ztracenou vzpomínku jejího dědečka. Věřte ale, že i na ni čeká trocha štěstí.

Příběh plyne pomalejším tempem a zaměřuje se především na vztahy. Nejsilnější je vztah Natalie k jejímu dědečkovi, který trpí stařeckou demencí a mezi prsty mu prokluzuje více a více vzpomínek. Cítíte jeho zmatek a devastaci, když se střídají jeho světlé a horší chvilky. Ihned jsem si vzpomněla na  knihu Med v hlavě, marmeláda v srdci, která je podobně laděná a stejně emotivní. Při odhalování rodinné minulosti navíc vyjdou na povrch další příběhy. Kniha je tak jeden pestrý koktejl naděje, zlomených srdcí, ztraceného i nalezeného štěstí.

Nedílnou součástí je i romantika. Kolem Natálie krouží dva ctitelé. Peach - sympaťák s hodně nešťastnou přezdívkou a Trevor Dashwood. Romantika se tu rozvíjí zvolna, protože Natálie v ní dost tápe. Kvůli tomu je její vztah k osudovému muži poněkud v pozadí. Lehce na sebe pokukují a na konci příběhu si zázračně padnou do náruče. S romantickou linkou by si určitě šlo pohrát lépe a stejně tak i se samotným závěrem, který je uspěchaný. Náramná škoda, že to působí dojmem, že víla kmotřička mávla kouzelnou hůlkou a vše se v dobré obrátilo.  

Ale přejme jim to.V první řadě jde totiž o oddechovku, která má zahřát u srdce a potěšit. To se jí daří na jedničku. Užijete si pár hodin čtení plného něhy, lásky ke knihám a emocí.

Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Grada
Knihu můžete zakoupit  ZDE

Okomentovat

13 Komentáře

  1. Už jen název je pro mě jako dělaný :)
    Kniha mě rozhodně zaujala a v budoucnu se po ní rozhodně podívám :)

    OdpovědětVymazat
  2. kniha zní velmi dobře :) takový milý relax :)

    OdpovědětVymazat
  3. Asi bych si tenhle titul klidně půjčila na dovolenou. Občas si trochu romatiky ráda dopřeju, byť to není mnou preferovaný žánr. A spojení s knihkupectvím mi zní zajímavě

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku už jsem zahlédla a myslím, že jako oddychovka by mohla být moc fajn :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Zní to moc dobře. :) Až budu mít chuť na oddechovku, určitě po ní šáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to jsem ráda, že knihu kladně hodnotíš. Já se na ni v blízké budoucnosti taky chystám. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásne napísaná recenzia!♥ O tejto knihe som ešte nepočula, ale vďaka tvojej recenzii už ide na wishlist, pretože takýchto krásnych príbehov nikdy nie je dosť :) Škoda toho urýchleného záveru, ktorý spomínaš, ale tak, jedno očko prižmúrim a mohlo by sa to páčiť aj mne :D

    OdpovědětVymazat
  8. Knížka vypadá moc hezky, až mi při čtení recenze vyskočila husí kůže :) Ať už je zkouškové za mnou a konečně si můžu něco přečíst! Během učení prostě knížku neotevřu, jak si pořád čtu něco do školy :/

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  9. Kniha zní lákavě a díky tvé recenzi si říkám, že je možná škoda, že jsem si o knihu nenapsala (ale zvolila jiné). Tak si ji napíšu na seznam a snad se mi dostane do ruky.. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Podle obálky bych si knihu nevybrala, ale podle tvé recenze bych si ji možná jednou i přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  11. Čokoľvek, čo má v názve kníhkupectvo, sa mi hneď zapáči :D A antistresová terapia by sa mi teraz určite hodila, takže sa po tej knihe ešte popozerám :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  12. Koukám že má docela dobré hodnocení... Dle obálky by taky dokázala zaujmout

    OdpovědětVymazat