Recenze: 0.4 soumrak civilizace


Autor : Mike Lancaster
Série: Point 4, 1.díl
Žánr, tagy: science fiction, dystopie
Počet stran: 180
Vydavatel: Egmont, 2012
Anotace:
"Jmenuju se Kyle Straker a už neexistuju."Tak začíná příběh Kylea Strakera nahraný na starých magnetofonových páskách. Můžete si myslet, že ty pásky jsou nějaký nepovedený vtip. Ale možná jsou dokladem historie minulého světa.
Ale pokud ty pásky mluví pravdu, pak to znamená, že všechno, co si myslíme, že víme, je lež.
A když je všechno lež, míníme tím také sebe?
Nahrajte se zpět do světa nové generace.


HODNOCENÍ: ★★★★★

Když nám Danny Birnie řekl, že zhypnotizoval svou sestru, všichni jsme si mysleli, že se zbláznil. Nebo že lže. Nebo obojí.

Těmito slovy začíná vyprávění Kylea Strakera nahrané na třech kazetách, které byly náhodou nalezeny. Jeho příběh tak neskončil na smetišti dějin a můžete si ho přečíst i vy.

Kyle na magnetofonových páskách zaznamenal své vzpomínky na podivnou událost, která změnila život nejen jemu, ale rovnou všem lidem na celé planetě. Jeho svědectví vás přinutí pochybovat o věcech, které považujeme za nemožné..

Patnáctiletý Kyle prožil celý svůj dosavadní život v poklidné anglické vesničce Millgrove, kde je kulturním vrcholem každoroční talentová soutěž. Tento rok se na soutěži rozhodne vystoupit i Kyleův kamarád Danny, který hodlá zhypnotizovat čtyři dobrovolníky. Přihlásí se Kyle, jeho kamarádka Lilly, břichomluvec pan Peterson a paní O´Donnelová. Nikdo nevěří, že by se Dannymu vážně mohlo podařit uvést je do stavu hypnózy a všichni toto vystoupení považují za výborný žert. K překvapení všech se to Dannymu skutečně povede a žert se změní v noční můru, protože Kyle a ostatní dobrovolníci se z hypnózy probudí do nového a děsivého světa. Všechno je jinak. Lidé se chovají jinak. A to je teprve začátek události, která změní Kyleův život navždy.

Dojmy z této knížky ve mě rezonují ještě teď. Nenápadný a tenoučký paperback v sobě totiž ukrývá opravdu povedený a fascinující příběh. Tato knížka je opravdu velmi zvláštní čtení. Příběh je totiž vyprávěn netradičním způsobem a to přesně tak, jak ho hlavní hrdina Kyle nahrál na magnetofonové pásky. V knize se také objevují různé vsuvky, které příběhu neškodí, ale naopak jej vylepšují a dodávají mu na reálnosti a originalitě. Možná nebudete ze začátku chápat proč se tam tyto poznámky objevují, ale věřte, že po dočtení knihy to nejen pochopíte, ale i oceníte.

A vy jste na nás zapomněli.
Jenže....
MY TU POŘÁD JSME
Zapomenutí? Ano
Bezvýznamní? Ne
Protože my známe pravdu.
O Vás.

Hlavní hrdina Kyle mi byl sympatický i když mi možná přišel mírně odtažitý. Přesnější výraz asi bude spíše smířený. Už se smířil s tím, co se stalo, rezignoval a přijal nové okolnosti, jak nejlépe uměl. Nechci se v recenzi zmiňovat o tom, co přesně se v knize přihodilo, protože by to možné čtenáře výrazně ochudilo o překvapení. Protože na 0.4 je nejlepší právě to napětí, očekávání a touha zjistit, co se přihodilo. Vysvětlení se samozřejmě dočkáte a mě upřímně fascinovalo. Mike Lancaster dokázal přijít s novým nápadem, který vás donutí se nad knihou zamyslet a za to ho moc chválím.

Nápad by si možná zasloužil důkladnější zpracování, určitě by šel více rozvést a čtenáře by bavil, ale na druhou stranu se obávám, že natahováním by kniha ztratila své kouzlo. Je totiž opravdu krátká. Sice chvilku trvá než se vše rozjede a prvních pár stránek se můžete nudit, ale pak vše nabere obrátky. A právě to, že kniha je tak krátká a dá se říct, že končí v nejlepším, jí dodává na syrovosti a Kyleův příběh tak na vás opravdu zapůsobí.

Velmi kladně hodnotím originální nápad i zpracování. Možná to není žádné veledílo a místy kniha i připomíná průměrnou YA, ale 0.4 stojí za přečtení už jenom kvůli tomu samotném nápadu. Myslím, že k dokonalosti této knize něco chybí, ale já si nemůžu pomoct a dávám jí 5 hvězdiček za nepředvídatelný příběh, výborný nápad a krásný doslov. Oproti spoustě knih, u kterých dovedete odhadnout, jak se děj bude vyvíjet, to byla příjemná změna. 0.4 vás totiž překvapí. Budete přemýšlet nad tím co je to 0.4 ? A po dočtení vás možná bude mrazit v zádech a budete si říkat- a co když je to pravda?

Okomentovat

13 Komentáře

  1. Skvelá recenzia! O tejto knihe som absolútne nič nepočul, ale vypadá k nakousnutí :D :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu také vůbec neznám, ale vypadá vzhledově i obsahově výborně. Knihu si určitě později přečtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :D. O knize jsem ještě neslyšela, ale vypadá hodně dobře :D. Když na ní někde narazím, určitě si ji přečtu.

    OdpovědětVymazat
  4. Výborná recenze:) O téhle knize slyším poprvé, ale rozhodně si jí někdy musím přečíst!:)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla a ohodnotila jsem ji trochu slaběji, protože mi připadalo, že se autor občas nechal až moc unést a některé věci pak nepůsobily moc realisticky (takové ty optické vlákna mi připadala docela čudné), ale kniha má úžasný nápad - to se prostě musí nechat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tím souhlasím, ta optická vlákna vážně byla poněkud přehnaná :) Jak říkám, k dokonalosti tomu něco chybí, ale jako celek se mi kniha líbila a velký podíl na tom má právě ten originální nápad :)

      Vymazat
  6. Páni vypadá to vážně dobře, nechápu, jak je možné, že jsem o ní ještě neslyšela. Rozhodně se do ní pustím, protože s tak malým počtem stránek se nedá nic zkazit. Vážně dobrá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu :) Určitě se po knížce poohlédni, mě se moc líbila a je tak kraťounká, že i kdyby se ti třeba nelíbíla, je přečtená hned za jeden večer :)

      Vymazat
  7. Tak to vypadá hodně dobře! Miluju knížky s originálními nápady, a o téhle slyším poprvé. Moc díky za tip :¨) Určitě to rozhodně bude zajímavý příběh :)
    Tvoje recenze je vážně skvělá, kdybych neměla zápal plic začnu knížku shánět v knihkupectví :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu :) Zápal plic není nic příjemného, tak ti přeji ti ať se rychle udravíš a jsi zase čilá jako rybička :) A pak hurá do knihkupectví nebo do knihovny shánět knížky a mezi nimi třeba i 0.4 soumrak civilizace :) Stojí totiž za to :)

      Vymazat
  8. U Nemesis jsem četla trochu víc kritičtější recenzi, takže mě kapánek překvapilo, že ty jsi knize dala hned 5 hvězdiček, což ti samozřejmě neberu, je fajn si přečíst názor od více lidí a musím říct, že po přečtení toho tvého se mi kniha docela zalíbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě co člověk, to názor :) Hodnocení knížky je hodně subjektivní, záleží na náladě, chuti ke čtení a zkrátka na osobním vkusu :) Já jsem tuhle knížku prostě musela ocenit 5 hvězdičkami i když si to možná úplně nezaslouží. Ale ten nápad byl vážně originální a vybočuje z řady průměrných beznápaditých YA..:) Tím chci říct, že dnes je těžké přijít s něčím novým a Mike Lancaster to dokázal :)

      Vymazat
  9. Ell: Vypadá to na dobrý nápad :) Celá knížka vypadá dost dobře, takže pokud ji potkám v knihovně - nezaváhám! Hezká recenze...

    OdpovědětVymazat