Vadné hrdinky a hrdinové

Vybočují z řady. Jsou jiní, než ostatní. V podstatě jsou stejní, jako my, ale ve svém světě jsou odlišní. Nezapadají do představ o běžném občanovi. Jsou odvážnější, soucitnější nebo mají jinou vlastnost, která z nich dělá Vadné. Nedokonalé hlavní hrdinky a hrdinové v dokonalém světě. Nebo je to snad naopak? Dokonalí hrdinové v nedokonalém světě?


Možná jste si všimli, že nedávno na blogu byla recenze na knihu Vadná. Tato výborná kniha, která zatím trochu uniká pozornosti čtenářů, je inspirací pro tento článek - vadné hrdinky a hrdinové. Toto označení si vysloužili, protože neplní pravidla, nedělají to co ostatní nebo jsou obětí předsudků. Nějaká schopnost jim chybí nebo naopak přebývá. A v jejich světě jsou vadní, nežádoucí, nevítaní. Vyberte si.

Lena - Delirium (Lauren Oliver)
značka: zamilovaná
Lena Hallowayová je zamilovaná. Její příběh se však může směle porovnávat s příběhem Romea a Julie. Její láska je totiž zakázaná a to doslova.

Dříve si lidé mysleli, že láska je dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. A bylo rozhodnuto, že láska, která vám pomate všechny smysly, rozproudí krev a může vám způsobit radost i bolest, musí být vymýcena. Vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili lékařskému zákroku, díky němuž budou vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. Jenže pak se Leně stane něco nemyslitelného. Zamiluje se. Ale pro zamilované lidi není v jejím světě místo.



Tally - Oškliví, Krásní (Scott Westerfeld)
značka: bez plastických operací
Tally je krásná, ale má pár zanedbatelných nedostatků. Nic příšerného. Jenže v jejím světě je jako ošklivé káčátko. Tally už se těší na své šestnácté narozeniny, kdy se promění v Krásnou labuť. Šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost. Změní vás k nepoznání, od kostí, přes pleť, až po vaše já. I vaše povahové já, musí být krásné a ideální.

Všichni mohou být krásní. Jenže Tally potkává novou kamarádku Shay, která by mnohem raději by byla přirozená a žila na utajeném místě, mezi Ošklivými, kteří se rozhodli vzbouřit se proti povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally vzkaz s popsanou cestou do společenství, úřady Tally postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život…


Davy - Nevítaní (Sophie Jordan)
značka: potenciální vražedkyně
Genetická informace nikdy nelže. Pokud se v ní píše, že jsi vrah, jednou se jím určitě staneš.
Je rok 2021 a ve Spojených státech amerických se několikanásobně zvýšil počet vražd. Čím dál tím více lidí má totiž tzv. HTS syndrom - jejich DNA obsahuje vraždící gen. Tento gen, má i Davy, dokonalá studentka a talentovaná hudebnice. Mohl by jí čekat perfektní život, jenže hluboko v buňkách, v samotné DNA má zakódováno, že bude vražedkyní. Vlastní rodiče se jí začnou bát, přestože nikdy nikomu neublížila, vyhodí ji ze školy a ztratí všechno, co měla, o co se snažila, svou budoucnost. Davy se stane Nevítanou.




Neville Longbottom - Harry Potter (J.K. Rowling)
značka: moták
Neville mohl být chlapcem, který zůstal naživu. Jenže osud chtěl jinak a Vyvoleným je Harry Potter, zatímco Neville je jen zapomnětlivý student čarodějnické školy, který má tak trochu smůlu. Například pořád zapomíná heslo do společenské místnosti své koleje. Neville působí mezi svými spolužáky, kteří čarují jako mávnutím kouzelného proutku (oprava - hůlky), tak trochu jako nekňuba. Kouzelníci pro to mají dokonce i jisté slovo - moták. Ovšem nepodceňujte motáky. Neville je možná terčem vtípků spolužáků, protože je odlišný, ale bez něho by strašlivý lord Voldemort stále ještě vesele vraždil mudly. Ve skutečnosti je Neville hrdina.



Tris - Divergence (Veronica Roth)
značka: divergentní
Hlavní hrdinka Beatrice žije v Chicagu budoucnosti, kde je společnost rozdělena do 5 frakcí a každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti - Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život. Beatrice se rozhoduje mezi tím, jestli zůstane s rodinou, nebo bude sama sebou. Zvolí si svou frakci, jenže ani v ní se necítí jako doma. Co když totiž nejste jenom Neohrožení? Co když kromě odvahy jste i upřímní, mírumilovní, sečtělí, nebo odevzdaní? Pokud máte více, než jednu ctnost, pak jste Divergentní a nežádoucí. Neovladatelní Divergentní jsou totiž postrachem všech frakcí.

Okomentovat

23 Komentáře

  1. Pekny clanek. Mam chut si nektere z knih precist. Ale to S Nevillem je psane s nadsazkou, ze? On totiz neni doopravdy moták.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to s nadsázkou :) Neville je tam, protože to je dokonalý příklad podceňovaného, který je ve skutečnosti hrdina :) Nevillovi rozhodně fandím :)

      Vymazat
  2. Skvělý nápad a povedený článek! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý článek, docela jsi mě nalákala na Delirium :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost :) Delirium stojí za přečtení :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  4. Parádní článek, moc se ti povedl! Deliriu se už dlouho vyhýbám, ale asi se přestanu bránit :) Měj se hezky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Deliriu se určitě nevyhýbej, je to skvělá série :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Souhlasím s ostatními, že jde o dobrý nápad. Hned jsem si vzpomněla na několik "vadných " postav. Zdá se mi, že se jich v poslední době vyskytuje nějak hodně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si při čtení Vadné říkala- podobnou hrdinku a svět jsem někde viděla :) A tak vznikl tento článek :) Takových odlišných hrdinů je čím dál víc :) Ale mě baví :)

      Vymazat
  6. Vadná je už několikátá kniha, na níž se díky tvému doporučení chystám.
    Skvělý nápad na článek! Vlastně je to svým způsobem smutné, když se člověk zamysli a zjistí, že to platí i v normálním světě. Četla jsem akorát Divergenci (Tris nic moc teda), ale chystám se na Delirium a - kdo by neznal Nevilla? Hrozně mě zaujali Nevítaní, budu po nich muset mrknout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že jsem tě inspirovala k přečtení Nevítaných :) Já si je zrovna pořídila a chystám recenzi :) A Vadnou jednoznačně doporučuji :) Hezké čtení :)

      Vymazat
  7. Neville tak vyspěl během těch sedmi dílů, že to je spíše hrdina a kdo četl knihu ví, jak na tom byl :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :) Já Nevillovi fandím :) Je to přesný příklad hrdiny který je jiný než ostatní :)

      Vymazat
  8. Opět skvělý nápad na článek - kam na ně chodíš? :D Neville je takový prototyp zmatkaře, ale jeden z nejdůležitějších vůbec ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou spontánní nápady :D Neville je zmatkař :) Taková jiná postava, občas si z něj utahují, ale on si to rozhodně nezaslouží :)

      Vymazat
  9. Divergencia je podľa mňa úplne super a hlavnú hrdinku mám celkom rada :) A ja osobne mám rada, keď je hrdina iní ako obvykle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tris je skvělá, hlavně v Divergenci, v posledním díle už mi ale lezla pěkně na nervy :) Ale jinak mě také baví číst o hrdinech, kteří jsou jiní než obvykle :)

      Vymazat
  10. Čítala som iba Divergenciu, ale tá bola celkom fajn. :) Po ostatných sa teda poobzerám, ďakujem za tipy.

    OdpovědětVymazat
  11. Zajímavý a originální článek. Řekla bych, že každý příběh potřebuje nějakého "vadného" hrdinu :)

    OdpovědětVymazat
  12. Hezký článek a super nápad.
    Sice ostatní knihy neznám, ale s Nevillem rozhodně souhlasím... :-)

    OdpovědětVymazat