Recenze: Alienated


Autor : Melissa Landers
Žánr: YA, sci-fi
Počet stran: 344
Vydání: Disney Hyperion, 2014
Vydání u nás: nechystá se
HODNOCENÍ: ★★★★

Před dvěma lety s námi mimozemšťané poprvé navázali kontakt. Nyní Cara Sweeney s jedním z nich sdílí koupelnu.

Cara se zúčastní první meziplanetární studentské výměny. Její rodina bude rok hostit Aelyxe, který pochází ze vzdálené planety a z druhu mimozemšťanů zvaných L'eihrs. Brzy po jeho příletu Cara zjišťuje, že lidé a L'eihrs mají sice téměř identickou DNA, ale chladný Aelyx jí snad nemůže být cizejší. Mají společnou jedinou věc, vypadají jako lidé. Ale když se lidé začnou bouřit proti přítomnosti mimozemských studentů a roste riziko útoku na ně, Cara najde podporu u posledního člověka od kterého by to očekávala. S Aelyxem se spřátelí, ale jejich přátelství brzy skončí, když jí Aelyx odhalí pravdu o svém úkolu na Zemi. Cara bude muset bojovat nejen o svůj život, ale i o budoucnost celé své planety.

"Jo, proč myslíš, že si mě vybral?"
"To je jasné." Aelyx vzal do ruky její kadeře.
"Tvoje lesklé vlasy, zdravá pokožka, a jasné oči ukazují, že jsi dobře živená."
"Ehm, děkuji ti?"
"Ještě jsem neskončil. Jsi hodně inteligentní. Na člověka. A možná ho přitahoval tvůj poměr pasu a boků. Značí, že mu můžeš dát potomky."

Aelyx nezapře, že patří k vyspělejší rase. Je chladný, bez emocí a ve všech ohledech vyniká. Není to zrovna mistr lichotek. Na jeho charakteru se mi nejvíce líbí, že autorka dokázala přesně vystihnout úplně odlišnou mentalitu L'eihrs. Neznají lidské emoce, za každých okolností se chovají logicky a na lidi pohlížejí spíše jako na zvířata. Sice jako na inteligentní zvířata, ale pořád pro ně zůstáváme divokými zvířaty s přízemními pudy. Stejně se ze začátku dívá i na Caru. Může z tohohle vzniknout láska? Ano, může a ten postupný vývoj, kdy Aelyx poznává nejen Caru, ale i lidskou rasu obecně je velmi zajímavé sledovat.

"Co je to?" Podstrčila mu hnědou hmotu k nosu. "Voní to zatuchle."
"Je to čokoláda. Budeš ji milovat."
"To jsi říkala i o Skittles. A později jsem zvracel duhu."

L'eihrs žijí na své šedivé planetě, na které mnoho veselých barev nenajdete. Rodí se jako klony z umělých děloh. Neznají klasické pojetí rodiny. Ale i bezcitný Aelyx začne podléhat lidským slabostem a citům. Země v něm probudí emoce a nemůžu to dopadnout jinak, než že se dá do kupy s Carou. Dokud se Aelyx choval více jako mimozemšťan, než jako zamilovaný kluk, bylo to skvělé. Tenhle vývoj se však dal očekávat, stejně jako je předvídatelná celá zápletka této knihy.

Ale i tak mě kniha bavila. Byla plná zajímavých nápadů a dobrý dojem kazilo jen to, že se autorka zaměřila na love story. Podivně na mě působil i závěr, který byl trochu přitažený za vlasy. Vše se rychle zvrtlo a výsledek byl takový uspěchaný a těžko uvěřitelný. Několik věcí mi tam úplně nehrálo.

Alienated však mohu doporučit. Měla své chyby a slabá místa, ale přesto je to kniha velmi čtivá, vtipná a s lehkou angličtinou, kterou zvládne i méně zkušený čtenář. A ta krásná obálka! Pokud od ní očekáváte to, čím je - lehké young adult čtení, nejspíš vás nezklame.

Okomentovat

7 Komentáře

  1. Tak tahle kniha vypadá fakt dobře :D Už se plánuji do čtení v aj konečně pustit a myslím, že bych to mohla stihnout ještě tenhle měsíc, takže i na tuhle možná dojde :D
    Děkuji za tip :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti přeji, ať se ke čtení v angličtině brzy dostaneš :) Nejlepší na tom je, že si takhle můžeš přečíst spoustu skvělých knih, které u nás bohužel nikdy nevyjdou :)

      Vymazat
  2. Už delší dobu bych se ráda do nějaké anglické knihy pustila. Děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by to nejdříve chtělo nějakou úplně jednoduchou knihu jako rozcvičku, ale i Alienated je super knížka pro začátek čtení v angličtině :) Jestli se do ní pustíš, přeji ti krásné čtení a ať se ti líbí :)

      Vymazat
  3. Super recenze! :)
    Tahle kniha vypadá prostě dokonale!!Doufám,že vyjde i v ČJ,protože nejsem fanoušek čtení v AJ :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, české vydání bych taky uvítala :) Chtěla bych ji mít v knihovničce už jenom kvůli té obálce :) A obsah je také skvělý :) Ale zatím to nevypadá, že by jsme se jí někdy dočkali...Škoda :)

      Vymazat
  4. O téhle knize jsem nikdy před tím neodpověděla, ale vzhledem k tomu, že mám hodně rád tuhle tématiku a tento námět navíc vypadá jako zajímavě pojatý, nenarazila jsem snad na nic, co by mi zabránilo napsat si tenhle titul do seznamu plánované četby :)

    OdpovědětVymazat