Recenze: Jiskra v popelu


Autor: Sabaa Tahir
Počet stran: 456
Nakladatelství: Host, 2016
Anotace:
Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod tvrdou nadvládou Válečnického impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii a bude pro ně špehovat, zachrání jejího bratra před popravou.
Elias, nejlepší voják na akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se Zkoušek, nemilosrdné soutěže, z níž má vzejít nový válečnický císař. Když se Laiiny a Eliasovy cesty na akademii zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propojené víc, než by si vůbec dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

HODNOCENÍ: ★★★★★

Jiskra v popelu nemá svůj název náhodou. Skutečně ve vás zažehne jiskru, která se bude s každou další stránkou rozdmýchávat v plameny, až na konci spálí vaše srdce na prach.

Odehrává se ve světě připomínajícím brutální Římskou říši. Zavede vás do Impéria, země písku, ostrých mečů a chladnokrevných maskovaných válečníků. Země, ve které není místo pro slabé.

Utlačovaný národ, lidé trpící hladem, umírající v otroctví a bez práva na vzdělávání. Takový osud postihne většinu lidí z kdysi mocného národa Učenců. Z tohoto lidu pochází i Laia, která stejně jako ostatní Učenci, žije v neustálém strachu. Impérium plení jejich domy, dělá na ně nájezdy a nikdo před ním není v bezpečí. Jednoho dne si přijdou i pro jejího bratra. A tím začíná její živá noční můra…

Ty jsi Jiskra v popelu. Budeš zapalovat a hořet. Pustošit a ničit. Nemůžeš to změnit. Nemůžeš to zastavit.

Její bratr je zatčen za velezradu a hrozí mu poprava, kvůli podezření, že je spojencem Odboje. Laia je odhodlaná ho zachránit a pomoc hledá právě u povstalců bojujících proti Impériu. Nabídnou ji dohodu: pokud se nechá jako otrokyně prodat na vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, zachrání jejího bratra. Za nebezpečnou misi nejspíš zaplatí životem, ale je její jedinou nadějí na záchranu bratra...

Bitevní pole je mou svatyní. Hrot meče je mým knězem. Tanec smrti je mou modlitbou. Smrtící rána je mým vysvobozením.

Mezitím se Elias, nejlepší voják Šerosrázské akademie, připravuje dezertovat. Od malička byl vychováván k tomu být Maskou, bezcitným elitním vojákem. Své tělo a krev zaslíbil Impériu. Duši mu však dát nechce. Než však stačí utéct, je vybrán jako vhodný aspirant na Zkoušky, z kterých vzejde nový Císař. Zkoušky mají prověřit jeho sílu, ducha, odvahu a oddanost. Prohrát znamená okamžitou smrt. Vyhrát znamená ztratit duši…

Americká autorka Sabaa Tahir ve svém literárním debutu rozehrála velkolepou hru. Souboje na život a na smrt. Intriky a nebezpečí. Prostředí inspirované antickým Římem a hlavní záporná postava, která by si mohla podat ruku s těmi nejhrozivějšími záporáky, jaké znáte.

"Na světě jsou jen dva druhy viny," řeknu tiše. "Jeden z nich je břemeno a ten druhý ti udává směr. Musíš dovolit, aby ti vina sloužila jako něco, co tě pohání. Aby ti připomínala, kým se chceš stát."

Jednou za čas přijde kniha, která předčí vaše očekávání, a nenajdete na ní téměř žádnou chybu. Taková je i Jiskra v popelu. Vystihují ji přívlastky jako intenzivní, fascinující a znepokojující. Mistrně napsaný příběh o lásce, svobodě, vnitřní síle a krvežíznivosti ve zvráceném světě. Autorka se nevyhýbá ani tématům jako je otroctví a násilí.

Kniha je psaná střídavě z pohledu obou hlavních hrdinů. Zvyšuje to čtivost a napětí.  Má to i svou stinnou stránku. Po dočtení kapitoly budete chtít ihned vědět, co bylo dál, ale mezitím vás čeká kapitola z pohledu druhého hrdiny. Vše vyvrcholí v závěru. Blížíte se ke konci a jen doufáte, že autorka vše neutne v nejlepším. Končí poměrně uzavřeně, ale přesto se dá konec přirovnat k situaci, kdy vám seberou oblíbenou drogu. Vyčkávání na další díl bude dlouhé.

Hlavní postavy mají hloubku a v průběhu knihy procházejí vývojem. Laia je zpočátku ustrašená, ale časem v sobě najde odvahu. Elias je sympatický již od začátku svým odhodláním nestát se smrtícím nástrojem Impéria. Za zmínku stojí i vedlejší postavy, které mají důležitou roli. Spolu tvoří romantický čtyřúhelník. Možná už zamilované dvojice, ani trojice nestačí, a začalo období čtyřúhelníků. Naštěstí v tomto případě je romantická linka jen v náznacích. Autorka ji dávkuje s mírou.

Snad jediným mínusem je silná návykovost. Jiskra v popelu je imponující debut. Autorka vytvořila svět, který je dokonale reálný. Akční, strhující a návykový příběh s řadou zvratů. Sympatičtí a odvážní hrdinové, které si rychle oblíbíte. To v kombinaci s chytlavým a čtivým stylem dostane všechny čtenáře do kolen.

Okomentovat

9 Komentáře

  1. To zni uzasne. Kdyz jsem videla, ze kniha vychazi, vubec me nelakala. Ale s prichodem recenzi jsem zase zmenila nazor. Podle toho, co pises ve sve recenzi, spis verim hornimu hodnoceni nez tem stitkum. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu a bystré oko :) Už je to opravené :) Knížka si těch 5 hvězdiček rozhodně zaslouží :)

      Vymazat
  2. Ta kniha vypadá tak skvěle, jak moc si ji přeju ale musím počkat :D snažím se teď šetřit a kupovat jen velmi malé množství knih, takže doufám, že v dubnu si ji konečně taky pořídím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové předsevzetí bych si měla dát taky :) Tak snad se ti podaří se brzy ke knížce dostat :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Asi knize také neodolám... achjo :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze! Knížku sice doma mám, ale teď se na ni těším ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenze :D Kniha byla naprosto bombastická! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Upřímně, knihy tohohle žánru nejsou mým šálkem čaje, ale podle tvého hodnocení to vypadá na docela zajímavé čtení.:)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkně napsaná recenze. Na knihu se určitě chystám, zaujala mě obálkou i anotací :)

    OdpovědětVymazat