Recenze: Neohlížej se


Autor: Jennifer L. Armentrout
Počet stran: 416
Vydání: Baronet, 2016
Anotace: Samanta je ve vlastním životě cizinkou. Až do té noci, kdy se svou nejlepší kamarádkou Cassie zmizela, o ní všichni říkali, že má všechno - bohatství, popularitu i přítele jako ze snů. Samantu sice naleznou, na nic si však nepamatuje. Neví, kdo je, ani co se té osudné noci událo. Zatímco se snaží pospojovat úlomky své minulosti dohromady, uvědomuje si, že o takový život, jaký dřív vedla, nestojí. Stará Sam byla totiž docela potvora a teď dostala druhou šanci, aby mohla být lepší dcerou, sestrou a přítelkyní. Bláznivě se zamiluje do Carsona Ortize, kluka, kterému na ní vždy záleželo a k němuž se minulá Sam nechovala moc hezky.

Cassie ovšem stále není k nalezení. Pravda o tom, co se jí té noci stalo, je pohřbena nejen hluboko uvnitř Samantiny hlavy. Zná ji i někdo jiný, někdo, kdo se chce ujistit, že o ní dívka pomlčí navždy.

HODNOCENÍ: ★★★★★
Samantha a její nejlepší kamarádka Cassie se na několik dní ztratí. Všichni už myslí na nejhorší, ale pak se z lesa s krví na rukou vynoří Sammy. Nepamatuje si své jméno a nepoznává své rodiče, ani svého přítele. Nepamatuje si nic ze svého osobního života. Ztráta paměti je pro Sammy však příležitostí být lepším člověkem.

Uvízla jsme v tomto životě, na který jsem si nevzpomínala, v těle holky jméneim Samanta Jo Francová, a čím víc jsem se o ní dozvídala, tím víc jsem ji začínala nesnášet.

Stará Sammy byla totiž královnou střední školy, na vrcholu žebříčku popularity, a zároveň uměla být pěkně protivná. Sammy pochází z bohaté rodiny a zdá se, že dříve nikoho pod svou úroveň nemohla vystát. Nová Sammy je úplně jiná. Nemá ráda své bývalé kamarádky a jejich pichlavé poznámky, nic necítí ke svému příteli, ale naopak ji to táhne ke Carsonu Ortizovi, který si od ní dříve vyslechl spoustu urážek. Carson je ochotný jí dát druhou šanci a dokonce jí pomoct s pátráním po stále ztracené Cassie...

Jak si Sammy začíná vybavovat malé útržky vzpomínek, je čím dál zmatenější a má pocit jakoby ztrácela rozum. Postupuje ve svém pátrání a najednou neví, komu věřit. A neví, že s tím, jak je blíže rozluštění tajemství, je v nebezpečí i ona...

Nevím, co mám dělat nebo říkat. Nic tu nepoznávám. K tomu všemu zjišťuji, že mě všichni zjevně nenávidí, a to včetně mé nejlepší kamarádky, která zmizela spolu se mnou. A dokonce si ani nemůžu vzpomenout proč.

Ztráta paměti je v YA literatuře už ohrané téma, zpracované na sto způsobů. Jennifer L. Armentrout se to však podařilo zatím nejlépe. Vcelku nenápadná knížka obálkou i anotací, mile překvapila. Tohle byla konečně pořádná romantická YA, jak se patří. Neohlížej se mi totiž dokonale sedla, zpracováním i tím, že se nejedná o přehnaně romantické čtení.

Autorka totiž umí opravdu vtáhnout do děje. Knížka je neskutečně čtivá a hlavní hrdinku si snadno oblíbíte, protože prošla proměnou větší, než z ošklivého kačátka v labuť. V tomhle případě to je změna ze zákeřné slečinky v milou dívku. Líbí se mi i zpracování příběhu, které je velmi realistické. Je zajímavé sledovat, jak nová Sammy nemá žádné vzpomínky a proto ji ke svým blízkým nepojí žádné pouto. Vážně je jako nepopsaný list papíru a začíná od nuly.

Kniha v sobě kombinuje pátrání po pravdě a romantickou linku. Romantika tu působí nenásilně a Carson Ortiz je vážně sympaťák. Kniha se čte skoro sama, u čtení se pořád těšíte na další stránku a čekáte, kdy si Sammy na něco vzpomene. Znalejší čtenáři možná vše odhalí o chvilku dříve, ale i tak vás autorka udrží napjaté až do konce. Neohlížej se mohu doporučit všem, kteří mají rádi lehkou romantiku a k tomu pořádnou porci napětí.

Okomentovat

4 Komentáře

  1. Wow, to vypadá hrozně dobře, díky za tip! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka nejen vypadá dobře, ona opravdu dobrá je :)

      Vymazat
  2. Konečně jsem se dočkala recenze! :D Kniha vypadá opravdu zajímavě, určitě ji vyzkouším :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. J a já se konečně dostala k tomu ji sepsat :) Jsem ráda, že jsem tě nalákala :)

      Vymazat