Recenze: Sirotčinec slečny Pelegrinové pro podivné děti


sirotcinec_filmovy_slecny-peregrinove
Autor: Ransom Riggs
Počet stran: 360
Vydání: Jota, 2016
Anotace: Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak - i když to zní jako něco nemožného - jsou možná stále naživu.

HODNOCENÍ: ★★★★★

Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Sbírka podivných fotografií, nad kterými se tají dech. A skupina ještě více podivnějších dětí. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Pelegrinové pro podivné děti.

Kniha je prvním dílem trilogie a již před vydáním ji provázela silná pověst příběhu s tajemnou atmosférou, z které se vám mají ježit chlupy na rukou. Zvláštní atmosféru dokreslují autentické fotografie, které povzbudí vizuální představivost čtenáře. K tomu si přidejte mystický příběh trochu připomínající starého dobrého Harryho Pottera a jistě mi dáte za pravdu, že tu máme něco jedinečného a mírně bizarního k tomu.

Hlavním hrdinou je šestnáctiletý Jacob, který už od dětství rád poslouchal neuvěřitelné příběhy svého dědy o podivných dětech ze sirotčince na odlehlém ostrově. Jedním z těchto dětí měl být jeho dědeček, levitující dívka nebo neviditelný chlapec. Postupně však Jacob přestane věřit pohádkám a odsoudí staré fotografie jako podvrh a příběhy o nestvůrách a podivných dětech jako výmysl starého člověka s bujnou fantazií.

Pak ovšem přijde tragédie, která změní všechno. Záhadná smrt dědečka Jacoba přivede až na onen vzdálený ostrov, kde se snaží odhalit více z jeho minulosti. Na první pohled rozpadající se sirotčinec však v sobě ukrývá tajemství. Jacob se nevzdává a odhaluje pravdu o podivně nadaných dětech, které dokázali nemožné a o místě, kde se zastavil čas...

Nějak jsem je poznal, i když jsem nevěděl, odkud je znám. Připomínali tváře s polozapomenutého snu. Kde jsem je jenom viděl?A pak mi to došlo. Jejich šaty, bledé tváře bez úsměvu.
Najednou jsem pochopil. Viděl jsem je na těch fotografiích..

bez-nazvu1Knihu Sirotčinec pro podivné děti provází podivnost už od začátku. Je prvotinou Ransoma Riggse, který měl původně v úmyslu vydat jen sbírku neobvyklých fotografií. K nim poté přidal i příběh a vytvořil tak lákadlo pro čtenáře. Největším tahákem knihy jsou právě originální fotografie a zajímavý námět.

Příběh je vyprávěný z pohledu Jacoba, který je na svůj věk celkem přemýšlivý a samotářský. Dále v knize najdete rozmanité množství postav s různými schopnostmi. Od neviditelného Millarda, přes létající Olivu až po pyromanku Emmu. Pokud však čekáte horror, dočkáte se jen lehkého mrazení v zádech. Příběh je spíše jinou verzí Harryho Pottera. Také tu máme dospívajícího hrdinu, který se připlete do tak trochu jiného světa.

Kniha má velký potenciál, ale je znát, že je autorovou prvotinou. Přestože čtenáře pohání ke čtení zvědavost, na některých místech je děj utahaný a potřeboval by  popohnat. Originální motivy mohl autor zpracovat lépe, takhle se ještě celkem držel při zemi. Nasvědčuje tomu i otevřený konec, který si mohl zasloužit nápaditější rozuzlení.Takže pro příště - nebát se podivnosti a klidně jí do knihy zakomponovat více.

Přesto je však Sirotčinec pro podivné děti okouzlující knihou s něžnou romantickou linkou a množstvím akce. Autor umí poutavě vyprávět a kniha nemá přesnou cílovou kategorii. Ke svým stránkám přitáhne jak young adult čtenáře, tak i dospělé. Je slibným začátkem série, teď už si jen počkat, s jakými nápady přišel autor v dalších dílech...

Okomentovat

13 Komentáře

  1. Knihu som čítala už dávnejšie a trošku ma sklamala, čakala som od nej trochu viac tajomna a strašidelna. Každopádne nápad to je zaujímavý a veľmi sa mi páčilo doplnenie fotografiami :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě byla kniha příjemným překvapením, já ji předtím odsoudila jako podivnou hloupost, kterou si ani nechci přečíst :) A nakonec jsem byla úžasně překvapená :)

      Vymazat
  2. Já si chci tuhle knížku přečíst už strašně dlouho, ale před nějakým časem jsem narazila na řadu velmi negativních ohlasů, takže jsem to na nějakou dobu vzdala... nicméně teď mám pro změnu jiné dilema: nevím, jestli jít dřív na film nebo na knihu :D

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je těžké dilema :) Film už jsem viděla a můžu říct, že není vůbec špatný :) Jen se úplně přesně nedrží knihy :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Kniha na mě nově čeká na poličce, tak snad se k ní brzy dostanu a nadchne mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti přeji, ať se ti moc líbí :) Hezké čtení a pak se těším na recenzi :)

      Vymazat
  4. Super recenzia.
    Na knihu som ich vlastne až toľko nečítala, ale občas som do nej v kníhkupectve nahliadla a uvažovala, či si ju kúpiť, alebo nie. Nakoniec som si ju nekúpila. Akosi je okolo toho dosť veľké haló a už ma to čítanie ani tak neláka. Ale film si chcem určite pozrieť. Fajné herecké obsadenie. Ak bude dobrý, možno ma to nejakým zázrakom pritiahne aj ku knihe. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě vyzkoušej film a třeba se ti zalíbí :) Tak hezké pokoukání :)

      Vymazat
  5. Ještě, že jsi nedala na můj názor a do knihy se pustila :) Já z ní tolik odvázaná nebyla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem byla trochu nadšená proto, že jsem od ní moc nečekala :) Takže to bylo příjemné překvapení :)

      Vymazat
  6. Sirotčinec jsem ještě nečetla, ale chystám se. Nedávno jsem dokonce váhala, protože jsem narazila na záporné reakce, ale nakonec to risknu. Díky tvé recenzi je rohodnuto :)

    OdpovědětVymazat
  7. Sirotčinec jsem si zamilovala.. prostě tím vším. Další dva díly jsem ještě nečetla (mám toho na čtení moc :-D ), ale určitě se k tomu chystám.
    P.S. Máš to tu krásný a skvěle píšeš!
    P.P.S. Díky za tvou návštěvu a komentář u mě :-)
    Měj se krásně a jen tak dál!
    Nikys Booklover

    OdpovědětVymazat