5 knižních hrdinů, kteří by mohli být prezidentem

Pokud se vaše knihomolská duše právě zasněně netoulá ve fantastických světech, možná jste zaregistrovali probíhající volby prezidenta. Ať už je vaším favoritem kdokoliv, vsaďte se, že knižní světy mohou nabídnout mnohem zajímavější kandidáty. Jen si to představte, které knižní postavy by podle vás byly nejlepším prezidentem? Pět z nich si právě představíme a věřte, že to jsou osoby nejpovolanější. Vybrat z nich toho pravého by bylo neobyčejně těžké, takže vybírejte, pobavte se a hlavně omylem nenapište jejich jméno na lístek při skutečných volbách...

1) Gandalf  (Pán prstenů- J. R.R.Tolkien)

Gandalf Šedý, později Gandalf Bílý, je vyslancem ve Středozemi. Vyniká diplomatickými schopnostmi, může čerpat z tisíce let zkušeností a má hromadu známých od elfů, přes hraničáře až po malé hobití přátele z Kraje. Dále toho má mnoho nacestováno, Středozemi prošel křížem krážem. Navíc vyniká talentem se vždy přimotat a aktivně se angažovat v těch největších událostech Středozemě. Má prsty v dobrodružstvích, jako byla trpasličí výprava pro poklad draka Šmaka nebo Velká válka o prsten. 


2) Albus Brumbál  (Harry Potter - J. K. Rowling)

U kouzelníků ještě chvíli zůstaneme. Dalším kandidátem je Albus Brumbál, nositel Merlinova řádu 1. třídy, Nejvyšší divotvorce a ředitel Školy čar a kouzel v Bradavicích. Brumbál vyniká schopností obhájit své názory, vystupovat na veřejnosti a nepostrádá ani ředitelské schopnosti. Po svém legendárním souboji s Grindelwaldem byl několikrát požádán, aby se stal ministrem kouzel. Nabídku vždy odmítl a raději se věnoval aktivnímu boji se zlem. Brumbál již má řadu příznivců, v čele s Harrym Potterem, kteří si říkají Brumbálova armáda. Na svůj věk je navíc Brumbál velice energický pán, se zálibou v citrónové zmrzlině... 


3) Hermiona Grangerová (Harry Potter - J. K. Rowling)

Pokud se vám jako ideální adept nezdál Brumbál, zkuste uvažovat nad Hermionou. Vrozené schopnosti má přímo v krvi. Úžasně chytrá, přemýšlivá a velice aktivní. Začátkem její kariéry byl SPOŽÚS, spolek pro ochranu domácích skřítků. Skvělý začátek volební kampaně. Nedostatek dalších zkušeností Hermiona snadno brzy dožene svojí cílevědomostí. A pokud bude potřeba, odpověď na vše dokáže vyčíst z knih bradavické knihovny.

4) Tyrion Lannister (Hra o trůny - George R. Martin)

Mužík s malým tělem, ale velkou inteligencí. Vyniká lstivostí, předvídavostí, dobrými nápady a dokáže vybruslit skoro z každé situace. Má smysl pro spravedlnost a neocenitelné zkušenosti s tím, jak se hraje Hra o trůny, jelikož byl pobočníkem krále. Problémem je však jeho slabost pro ženy a dobré pití.


5) Aslan (Letopisy Narnie - C.S. Lewis)

Aslan je trochu zvláštní kandidát, jiného živočišného druhu. Jeden titul krále již má- je králem zvířat. V Letopisech Narnie má takovou symbolickou roli. Je tím, kdo stojí v pozadí a pokud mu věříte, že má vše pod palcem (pardon, pod tlapou), vše vždycky dobře dopadne. Pokud se ale něco semele, vždy jde jako první do bitvy. Je spíše symbolem, v který lze věřit. Ovšem pokud k němu přidáte Zuzku, Petra, Edmund a Lucinku, vznikne výborná parta vládců.

Okomentovat

22 Komentáře

  1. Já bych určitě volila Albuse nebo Hermionu:)

    OdpovědětVymazat
  2. Dumbledore a Hermiona, super voľba, ja by som z LotR okrem Gandalfa pridala Aragorna :-) Zaujímavý nápad na článok, takto som o postavách neuvažovala :D

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě bych uvažovala o Brumbálovi nebo o Aslanovi :) Ale ostatní také nejsou k zahození :D Super nápad! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Volila bych Brumbála nebo Tyriona :-D. Jinak super článek :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych třeba Gandalfa vůbec nevolila, když si připomenu jeho povahu, byl to spíš takový průvodce, ještě ke všemu sám nechtěl vůdčí pozici v Bílé radě ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je hodně těžké! :D Volila bych Brumbála nebo Hermionu, ale uvažuju i o Aslanovi - zkrátka se nemůžu rozhodnout! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak z tvého výběru bych asi volila Hermionu, a to jsem ani nečetla HP :D Skvělý nápad na článek :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je DOKONALÝ článek. Děsně vtipný a originální! :D Výběr je těžký, nemůžu se rozhodnout :D :)

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý článek!
    Já hlasuji za Tyriona Lannistera :D

    OdpovědětVymazat
  10. Úplně mě dostalo, že česká zkratka pro S.P.E.W. je SPOŽÚS. Smála jsem se tu tomu asi pět minut jako blb. :D

    S tvým výběrem souhlasím. Možná teda kromě Brumbála, kterého nemám úplně ráda proto, jak se v posledních dílech choval a taky proto, co o něm vyšlo tak nějak najevo. Mám to s ním asi jako se Snapem, kterého ale asi nemám ráda víc (a nechápu, jak každý obhajuje jeho chování prostě, ale to už hodně odbočuju).

    Já bych rozhodně volila Hemrionu, mám pro tu holku děsnou slabost. (A jako bonus, dokážeš si představit Prvního Pána — nemám sakra šajn, jak se odvozuje mužská podoba První Dámy — Ronalda Weasleyho? Hilarious.) A hned po Hermy mám v žebříčku z výše zmíněných Tyriona a Gandalfa.

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  11. Parádní článek :D Tyriona neznám, takže toho volit ani nemůžu. Ale váhám mezi Hermionou a Aslanem :D

    OdpovědětVymazat
  12. Aslan je nejlepším kandidátem :) Docela by mě zajímalo, jak by vypadal svět pod vládou Tyriona...

    OdpovědětVymazat
  13. Nejlepší možnost Brumbál ! :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  14. Hru o trůny jsem neviděla (i když něco málo o něm jsem slyšela). Takže pro něj hlasovat nemůžu… ale stejně… hlasuji pro Aslana! I když… Hermiona by taky nebyla špatná. Je to těžký výběr.
    Myslím, že ať už by byl kdokoli, USA by na tom byla líp než se svým nově zvoleným presidentem (Ok, možná o Tyrionovi by se dalo trošku pochybovat)
    Skvělý článek ;)

    OdpovědětVymazat
  15. Po těžkém rozhodování a boji mezi Brumbálem a Tyrionem a vlastně i Hermionou, bych to šla hodit za Tyriona.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, to rozhodování b bylo hodně těžké :) Ale taky bych se ráda nechala překvapit, jak by to vypadalo, kdyby byl prezident Tyrion :D

      Vymazat
  16. Za mě rozhodně Gandalf! No a nebo ten Brumbál, ten má k té "klasické" politice trošku blíž, no...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsou taky moji největší favority :) Ani nevím, kterého z nich mám radši :D Možná by to chtělo nějaké spoluprezidentství :D

      Vymazat
  17. Aslan na Hrad! Jen škoda, že ještě nemůžu volit :'D

    OdpovědětVymazat
  18. Moc zajímavý článek :D Já osobně bych určitě nechtěla za prezidenta Hermionu. Dále je tu Tyrion, který se sice stal mojí oblíbenou postavou v Game o Thrones, ale nejsem si jistá tím, jestli bych ho chtěla vidět u nás na Hradu :D Narnii si moc nepamatuju, tak Aslana zahrnovat nebudu, i když by to bylo hezky symbolické mít lva za prezidenta :D Já bych se rozhodovala mezi Gandalfem a Brumbálem, i když tohle jsou zrovna dva kandidáti, u nichž nevím, jestli by o takovou pozici stáli :D Zkoušela jsem přemýšlet i nad nějakýma dalšíma postavama, ale nikdo mě nenapadá :/ Jinak moc super článek, hezké odreagování od těch skutečných volb :)

    OdpovědětVymazat