Recenze: Pasažérka


Autor: Alexandra Bracken
Počet stran:408
Vydání: CooBoo, 2016
Anotace:  
Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc!
HODNOCENÍ: ★★★★

Mladá, nadaná houslistka Etta Spencerová. New York. Současnost. Nicholas, kapitán lodi. Atlantik, rok  1776. Jedna mocná rodina a jeden ztracený astroláb. Co je spojuje dohromady? 

 Správná odpověď je - nenápadný průchod v Metropolitním muzeu v New Yorku. Pokud máte časocestovací geny a náhodou jím proklouznete, ocitnete se na Bahamách. A věřte, že to není nejlepší způsob, jak ušetřit za letenku na dovolenou. Má to totiž háček. Skočíte do úplně jiné epochy, přesněji do roku 1776. Tohle se jednoho dne stane Ettě Spencerové, která tak přijde o všechno, co znala a milovala.

Etta je nadaná houslistka, která se právě připravuje na svůj debutový koncert, který je však naprosto jiný, než si představovala. Uprostřed vystoupení ji paralyzuje zvuk, který slyší jen ona a vzápětí  kdosi zastřelí její učitelku hry na housle. A aby toho nebylo málo, neznámá dívka ji prostrčí podivným průchodem.

Jaké je Ettino překvapení, když se probere na dobové plachetnici, kde na palubě pobíhají piráti v kostýmech, jak z Pirátů z Karibiku. Etta brzy zjistí, že je obětí únosu. Od domova ji dělí nejen mnoho mil, ale i stovky let. Zavítala totiž do osmnáctého století. Unesla ji mocná rodina Ironwoodových, která má s její matkou nevyřízené účty. Kdysi jim totiž ukradla  neobyčejně cenný předmět. Teď je na Ettě, aby ho našla. Bude to jako hledání v kupce sena. Jen si zkuste hledat na všech místech planety, ve všech epochách. Etta proto bude potřebovat pomocníka. Jedinou spřátelenou duší v neznámém světě, je pro ni kapitán lodě Nicholas.

Etta a Nicholas. Dvojice, která by se za normálních okolností  nepotkala. Osud je však svede dohromady. Mají před sebou výpravu za ztraceným astrolábem a v patách agenty rodiny Ironwoodových, kteří se nezastaví před ničím...

 ,,Naši předkové ovládali schopnost využívat trhliny v tkanivu času a těmi proplout do jiné éry. Jsou to přirozené pukliny, jaké najdeš všude na světě. Vlastně je to jednoduché. Průchod ze středověké Paříže vede třeba do Egypta za časů faraónů. Vejdeš do trhliny jako do každého jiného tunelu a můžeš procházet mezi vchody.“ 

Pasažérka láká svou povedenou obálkou i nápadem. V jedné knize spojuje lákavé téma cestování časem, značnou dávku romantiky a špetku historie

Myšlenka časových portálů, které vás přenesou z jednoho místa na druhé a do jiné doby, je zajímavá. Nabízí se tisíce možností, jak cestovat a vyvíjet příběh. Pasažérka má velký potenciál, který však zůstal nevyužit. Pro příště prosím více cestování časem, klidně i na pštrosí závody do pouště. První polovina knihy je totiž zdlouhavá a chvíli trvá, než se začtete. Svůj podíl na tom má lyrický styl psaní autorky, která se vyžívá v popisech a úvahách. Výraznější akce se dočkáte až v druhé polovině knihy, kde nabere trochu spád.

Vyvedu vás  ještě z jednoho omylu. Nečekejte příběh o cestování časem, ale především romantiku. Vše stojí na vztahu Nicholase a Etty. Romantika do YA knih dnes již téměř neodmyslitelně patří, přesto je škoda, že hlavním tématem nezůstala časocestovací linie příběhu.

I když se zdá, že zatím převažuje mírná kritika, Pasažérka je originální knihou. Jistě, jestli očekáváte údernější a akčnější knihu, kde se seká mečem a uhání s větrem o závod, budete rozčarovaní. Pokud vám ale nevadí romantičtější knihy, určitě ji vyzkoušejte. Šarmantní Nicholas, dobrodružství, zajímavá místa a doby... své kouzlo kniha  má, jen ho musíte objevit. Pasažérka si vás získává postupně, stránku za stránkou až nakonec zjistíte, že jste jí propadli.

Recenze psána pro: Kukátko.cz
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo :)

Okomentovat

12 Komentáře

  1. Krásná výstižná recenze a já s tebou musím souhlasit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, já četla i tvoji výbornou recenzi a také jsi přesně vystihla moje pocity z knížky :)

      Vymazat
  2. Knihu mám na svém wishlistu už dlouho, ale musím si ji co nejdříve koupit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku doporučuji, snad se k ní brzy dostaneš :)

      Vymazat
  3. Tahle kniha je na mém to-read listu už nějakou dobu a po přečtení tvé recenze mám chuť se do ní co nejdříve pustit! Oddechová romantika s nějakým tím cestováním času? To je zní jako něco, co si musím přečíst:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě nalákala :) Opravdu to je pěkná oddechovka plná romantiky :)

      Vymazat
  4. Príbeh určite znie zaujímavo, no bojím sa, že zaspím nudou a do knižky sa veľmi nedostanem. Určite to vďaka tvojej dobre napísanej recenzii ale aspoň skúsim! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dej knížce šanci, snad se ti bude líbit a brzy se k ní dostaneš :)

      Vymazat
  5. Myšlenka cestování časem je za léta osvědčená, a přesto pořád zajímavá. Obávám se, že právě já jsem spíše příznivce zmiňované akce a ohánění se meči, nicméně dlouho jsem nesáhla po nějaké odlehčené knížce s romanťárnou. Pasažérka je na mém seznamu už od okamžiku, kdy vyšla, tak doufejme, že se k ní jednoho krásného dne dostanu :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě nějaké to sekání mečem také očekávala a byla jsem lehce rozčarovaná, že místo toho tam byla hlavně romantika :) Ale aspoň jsem měla zase změnu :)

      Vymazat
  6. Obálka je opravdu úžasná. Anotace mě také nadchla, knížku mám určitě v čtenářském seznamu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, že obálka je dokonalá :) Tak přeji hezké čtení tvého čtenářského seznamu a až se k Pasažérce dostaneš, ať se ti líbí :)

      Vymazat