Recenze: Neviditelná knihovna

Autor: Genevieve Cogman
Počet stran: 288
Vydání: Omega, 2017
Anotace:
Sbírání knih může být někdy nebezpečné... 
Irene je profesionální špionka záhadné knihovny, stínové organizace, která sbírá důležitá beletristická díla ze všech časových období. Nyní byla ona a její asistent Kai vysláni do Londýna. Jejich mise: získání zvláště nebezpečné knihy. Problém: v době, kdy dorazí, je už kniha ukradena. Různé frakce londýnského podsvětí jsou připraveny bojovat na život a na smrt, aby tuto knihu získaly dříve než Irene a Kai. Dalším problémem je, že zákony přírody v tomto světě jaksi neplatí. Londýn je plný nadpřirozených bytostí a kouzelníků. A aby toho nebylo málo: Kai něco skrývá – tajemství, které by mohlo zničit celou naši realitu... 
HODNOCENÍ:★★★

Znáte Flynna Carsena? Dobrodruha ve stylu Indiana Jonese, který pracuje pro tajnou Knihovnu, která se specializuje na tak trochu nebezpečné a ojedinělé předměty? Flynn je neustále na lovu, hledá Archu úmluvy, Kopí osudu nebo jiné artefakty. Ale co když zrovna nehledáte magické předměty, ale jedinečné knihy? A přesně od toho je tu Neviditelná knihovna.

Vítejte v Neviditelné knihovně, místě mimo prostor a čas, ve které najdete všechny knihy ze všech světů a časových období. Od dětského leporela až po nekromantské bichle plné temných kouzel. Jen Pohádky bratří Grimmů v ní chybí. A to má na své další misi napravit Irene, zkušená knihovnice, a její čerstvě vyškolený asistent Kai...

Cestovat mezi světy a sehnat originál Pohádek bratří Grimmů z pozůstalosti mrtvého profesora. Úkol zní jednoduše, ale když se vám pod nohy pletou fae a oživlé stroje, vše se zkomplikuje. Irene a Kai se totiž vypraví do alternativní verze Londýna, který je zamořený chaosem. Nákazou, která obrací všechny zákonitosti světů naruby.  A tak tu po ulici pochodují fae, magické bytosti všeho druhu, steampunkové oživlé stroje a vzducholodě. Už to samo o sobě zní jako pořádný chaos, ale jsou tu i další komplikace. Knihu, již totiž někdo ukradl. Irene musí vypátrat zloděje a dávat si velký pozor. V patách je jí Alberich, zrádce Knihovny, o kterém kolují ty nejhorší pověsti. Knihovníci, kteří mu zkříží cestu, se do Knihovny vracejí po kousíčkách... 

"Bylo nebylo, žili bratr a sestra, kteří patřili stejné Knihovně. Byla to podivná Knihovna, protože v ní byly knihy z tisíce světů, ale ona ležela mimo ně všechny... " 

Neviditelná knihovna je prvním dílem trilogie od autorky Genevieve Cogman, která ve své knize zkombinovala hned několik lákadel pro všechny knihomoly. Zatáhnout Flynna Carsena, atraktivní prostředí Knihovny, magii, trochu steampunku, upíry, fae a alternativní světy do jedné knihy? Pokud se to povede, říká se tomu umění. A pokud se to nepovede, říká se tomu chaos.

Pamatujete, jak se v prvním díle Harryho Pottera pokouší Seamus Finnigan čarovat? Okonorka, harfišum, proměň vodu v dobrý rum. Jenže se mu to nepovede. V tomhle případě se pokoušela čarovat autorka. Okonorka, harfišum, proměň průměrnou knihu, ať je cool. A kouzlo dopadlo stejně. Neviditelná knihovna je výbuch chaotické fantazie.

Neviditelná knihovna má slušný potenciál. Velká škoda, že  autorka se do ní pokusila nacpat vše, o čem kdy v literatuře četla. Chrlí na vás neustávající proud informací. Je vidět, že fantazie má na rozdávání, ale měla by čtenářům trochu pošetřit mozkové závity a nechat je občas si odpočinout.
Nevím, jestli je to dílem autorky nebo překladu, ale i věty byli takové zmatené. Při čtení se musíte hodně soustředit, aby jste se neztratily ve víru chaosu... 

Přesto je to pořád zajímavá kniha, jako dělaná pro fanoušky Flynna Carsena, se sympatickou hlavní hrdinkou, která ráda trousí vtípky na potkání. Neviditelná knihovna je plná atmosféry viktoriánské Anglie a pořádných padouchů, kteří se postarají o dostatek akce a zvratů.  Nabízí originální nápad a příběh se spádem tornáda, potenciálem vybuchující bomby a přehledností chaosu. Škoda toho posledního, jinak by dílu nebylo co vytknout. Ale ruku na srdce, díky svému prostředí naláká ke přečtení každého knihomola, který rád občas brouzdá v jiných světech.

Okomentovat

16 Komentáře

  1. Na tuhle knihu jsem viděla dost kladných recenzí, proto jsem si ji chtěla přečíst a pak u tebe vidím tři hvězdičky. Vzhledem k tomu, že máme podobný vkus moje nadšení trochu opadlo... ale možná časem se do ní stejně pustím.
    Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to úplně špatné, jen na mě moc chaotické a občas ty chyby...:) Ale spoustě lidí se líbila, takže šanci jí dej :)

      Vymazat
  2. Na knihu má zálusk díky kladným recenzím, co jsem zatím četla. Ale abych řekla pravdu, teď váhám. Opravdu je to tak přeplácané? Možná s ní ještě chvíli počkám, až trochu opadne to nadšení. Ale jo, stejně jsem na ni zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě neodradila :) Ona to není špatná kniha, jen v ní zkrátka najdeš skoro vše, na co si vzpomeneš :) Upíry, vlkodlaky, fae, oživlé stroje, knihovnu, magii, detektiva ala Sherlock Holmes, souboje s aligátory..No prostě všechno :D

      Vymazat
  3. Zatím jsem viděla dost rozdílné názory. Na čtení se zatím nechystám. Mrzí mě chyby, ale i obálka, protože ta je v originále luxusní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, originální obálka je moc pěkná, ale mě se líbí i tahle :) Také vypadá krásně :)

      Vymazat
  4. Mě se téma knihy moc líbí, ale to že je chaoticky napsaná jsem slyšela už z více zdrojů... Jinak ale moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Knížka má opravdu skvělý nápad a téma :) Já mám moc ráda Knihovníky, tak jsem se na ni těšila :) Škoda toho zpracování :)

      Vymazat
  5. Také jsem dala knize tři hvězdičky, a to měla takový potenciál.
    Bylo to strašně překombinované, autorka splácala kde co dohromady a počkala si, jestli to bude fungovat nebo ne. Upřímně, v mnoha ohledech to opravdu nefungovalo :D
    Zde platí, že méně je prostě více. Navíc ten styl psaní byl tak hutný, zbytečně detailní, místy zmatený.
    Jak říkám, mělo to potenciál, škoda, že byl tak rychle smeten ze stolu. Alespoň, že to bylo akční a místy napínavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně jsi to vystihla :) Skvělý nápad, potenciál, ta kniha má vše aby byla dokonalá. Jenže autorka se trochu neudržela a nacpala tam úplně všechno :) Výsledek není úplně špatný, ale zbytečně překombinovaný :D

      Vymazat
  6. Filmy s Flynnom som mala rada a dokonca som si kukla aj zopár epizód The Librarians, ale aby som o tom ešte aj mala čítať... no neviem. Fakt sa mi zdá, že to miešanie všetkých prvkov je prehnané. Je síce pekné, že autorka má veľkú fantáziu, ale aj tá by mala mať nejaké usporiadanie. Aspoň to oceňujem na príbehoch ja.
    Kniha ma nezaujala, ale tvoja recenzia bola super. Utvrdila ma však v tom, že sa budem naďalej držať radšej seriálu. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem měla s knihou tu čest, hodnotila jsem ji čtyřmi hvězdami a to jen z toho důvodu, že mě to bavilo číst a byla jsem zvědavá, jestli se Irene podaří onen svazek najít. Nicméně někdy byla kniha doopravdy chaotická a autorka mohla ubrat na své bohaté fantazii... Taky mi vadilo, že některé důležité věci mohly být více rozvedeny, ale zůstaly v pozadí (např. Jazyk).
    I tak jsem zvědavá na další díl :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Zatím jsem se k Neviditelné knihovně nedostala, ale moc mě láká! Četla jsem jak nadšené, tak záporné recenze a jsem zvědavá na jakou stranu se přidám já.. Kniha má hrozně zajímavé téma, myslím že jsem se s ním ještě nesetkala v jiné knížce.. Tak uvidím :) Měj se hezky ;)

    OdpovědětVymazat
  9. O knihe som už počula a čítala som na ňu viacero recenzií. Páči sa mi námet, kniha má krásnu obálku a veľmi rada by som si ju niekedy prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
  10. To přirovnání s čarováním je skvělé :D Mně se kniha líbila, ale souhlasím, že občas byly věty dost chaotické :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tahle kniha je všude, kde jsem se hnula. Obálka je lákavá, ale pořád jsem na vážkách jestli si ji přečíst nebo ne, ale možná až ji objevím v knihovně, impulzivně po ní sáhnu po tvé recenzi :)

    OdpovědětVymazat