Recenze: Panicové

Autor: Diana Gabaldon  
Počet stran:  90 (167)
Vydání: Omega, 2017
Anotace:
Jamie truchlí nad smrtí svého otce a navíc je vážně zraněn. Prchá s žoldáky a na francouzském venkově se setkává se svým starým přítelem Ianem Murraym. Oba mají dobrý důvod, aby se nevraceli do Skotska. A oba jsou ještě panicové, i když měli spoustu možností, jak o něj přijít s dámami lehkých mravů. Ale Jamieho milostný život se zamotává a je také nebezpečný - když osud oba mladé muže dostane do služby židovského doktora Hasdiho, který je najme jako doprovod dvou drahocenných pokladů na cestě do Paříže. Jedním z nich je stará Tóra a druhým lékařova krásná dcera Rebeka, jejíž sňatek je již domluvený. Oba – Jamie a Ian – jsou upozorněni, že jde o budoucí nevěstu, ale určitě by byli mnohem opatrnější, kdyby měli tušení, pro koho opravdu pracují.
HODNOCENÍ: ★★★

Jamie Fraser a Claire. Dvojice, jejichž strhující příběh již známe ze série Cizinka. Jedinečná kombinace romantického příběhu, historického pozadí a špetky fantazie, si získala srdce mnoha čtenářů. A svůj podíl na úspěchu celé série má rozhodně i Jamie, pohledný skotský válečník a romantik s komplikovanou minulostí. Jamie toho má za sebou více, než dost. Léta v Paříží, první lásku, vojenskou službu, střet s kapitánem Randallem a v neposlední řadě také jednu méně významnou epizodku, kterou vám představí tato kniha. Panicové vám ukáží, co bylo předtím, než Jamie potkal Claire.

Je rok 1740 a Jamie právě utíká z Anglie na francouzský venkov. Má za sebou čerstvé, nemilé setkání s kapitánem Jackem Randallem. Na jeho hlavu je vypsána odměna a v zájmu vlastního přežití už se nikdy nesmí vrátit do rodného Skotska. Nese si sebou jizvy na těle i na duši. Zraněný Jamie proto vyhledá svého přítele Iana Murraye, který mu dodá vůli žít. Dobrodružstvím však ještě není konec. Putují se skupinou nájemných žoldáků a přepravují drahé zboží. Jejich nejnovějším úkolem je přepravit dva nejvzácnější poklady jistého židovského doktora. Mají bezpečně doprovodit jeho vnučku a spolu s ní i vzácný svitek na svatbu. Brzy se ale ukáže, že hlídat nevěstino věno není vůbec lehké, zvlášť když je nevěsta hotová svůdnice. Jamie a Ian, oba stále panicové, z ní nemohou spustit oči...

Panicové pro mě byli vítanou vstupenkou pro návrat do světa Cizinky. Představa, že se dozvím něco více o Jamiem byla lákavá. Kniha mi ukázala krátkou epizodku z jeho života. Přesněji řečeno z doby, kdy byl ještě mladý, nezkušený. Panic. V knize se tak řeší otázka, jak se naučit zacházet s tím, co má Jamie pod kiltem. I při napínavé cestě, uprostřed honiček s lupiči, Jamie a Ian stále stíhají pokukovat po dívkách. Polovinu povídky tak přemýšlí, jaké by to asi bylo mít za sebou už pár hříšných radovánek. 

Nezkušení mladíci, věnečky svůdných dívek, romantika i loupežníci, to jsou Panicové. Berte to s nadsázkou, ale v podstatě ano, vše jmenované v knize najdete. Příběh je jednoduchý, jde přímo k věci. Jamie v akci je sympatický, jako vždy. K dokonalosti tomu ale něco chybí. Diana Gabaldon umí psát mnohem lépe. Tady je její styl neobratný, asi jako panic při prvním milostném rodeu. Navíc se vše řeší jen povrchně, Panicové jsou totiž krátká 90 stránková novela, zbytek knihy tvoří již první kapitola Cizinky. A to je veliká škoda. Doufala jsem,  že se dočkám třeba příběhu o tom, jak se Jamie vrátil do Anglie a úplně největší radost by mě udělalo přesné propojení s Cizinkou. Scéna těsně před tím, než Jamie potkal Claire a jejich první setkání. Bohužel autorka, která jindy nehledí na počet stran, tentokrát své čtenáře trochu nesmyslně šetřila.

 Ale i tak to byla lákavá jednohubka, kterou budete mít přečtenou během mrknutí oka. Panicové jsou lehký předkrm před rafinovaným chodem v podobě třetího dílu- Mořeplavce.  Potřebovali by ještě trochu dovařit, jak se říká u těstovin - al dente, takhle jsou jen malým náznakem skutečného umění autorky. Nečekejte proto zázraky, jen příjemnou oddechovku ve společnosti jednoho akčního zrzavého Skota :)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega
Knihu můžete zakoupit zde
 

Okomentovat

12 Komentáře

  1. Závidím, že už máš přečteno. :) Na druhou stranu jsem ale docela překvapená jak tenoučká knížečka to je. A že se autorka tak držela při zdi. Ale na druhou stranu Jamie... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka se nečekaně držela při zdi :) Mě také překvapilo, jak tenoučká je to knížečka :) Ale Jamie to plně vynahrazuje :)

      Vymazat
  2. Vážně skvělá recenze! Přirovnávat knihu k vaření těstovin je sice nezvyklé, ale rozhodně velmi zajímavé :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl spontánní nápad, ale nakonec asi vcelku trefný :) Mohla to být výborná novelka, ale ještě by jí trochu úprav prospělo :)

      Vymazat
  3. S těmi těstovinami si to srovnala pěkně! :) Já zatím četla jen Cizinku, ale rozhodně se chystám i na další díly!^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cizinka je vynikající a její pokračování také :) Máš se ještě na co těšit :)

      Vymazat
  4. Fuha, na knihu som sa velmi tesila, ale ako tak vidim, pride mi to ako rychlokvasny pribeh, na ktorom sa chcelo len zarobit. Uvidim, knihu si aj tak poriadim (pretoze to by som nebola ja, nemat doma komplet seriu od gabaldon) :D. Maj sa krasne a prajem pekny vecer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, je to tak trochu záplata pro nedočkavé fanoušky, rychlý příběh :) Ale je to o Jamiem, takže za přečtení také stojí :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze!:) Cizinka mi už pár týdnů leží na nočním stolku, tak ji musím co nejdříve přečíst, abych se mohla pustit do dalších dílů. Vypadá to, že tahle knížka bude to pravé na léto:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je velká škoda nechávat Cizinku jen tak na nočním stolku :) Rozhodně stojí za přečtení :)

      Vymazat
  6. Cizinka šla nějak úplně mimo, nebyla jsem jí ještě dosažena a ani mě neláká. Ale když jsem viděla, že bude kniha zaměřená spíše na to, co bylo před, zaujalo mě to více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panicové nejsou špatní,ale Cizinka je čtivostí a kvalitou snadno převálcuje :) Doporučuji začít spíše s Cizinkou, to je vynikající kniha :)

      Vymazat