10 zajímavostí ze světa Harryho Pottera

Harry Potter před pár dny oslavil dvacet let od svého vydání. Brýlatý čaroděj s jizvou na čele tehdy otevřel bránu do světa kouzel miliónům dětí a dospělým. Harry Potter je zkrátka fenomén, který si na dlouhá léta podmanil celou literární a filmovou scénu. Kouzelný svět se navěky zapsal do srdcí mnoha čtenářů a pro spoustu z nich zůstane navždy oblíbenou sérií, která je přivedla ke čtení. Jen se přiznejte, kdo z vás si vyráběl kouzelné hůlky a nedočkavě čekal na dopis z Bradavic? Kdo doufal, že se proletí na koštěti, naučí se pár chytrých kouzel nebo ochutná proslulé skákavé čokoládové žabky?

Pokud vám dopis nepřišel, znamená to, že jste pouze mudlové a musíte se spokojit jen s malým nahlédnutím do kouzelnického světa. Ovšem nezoufejte, čarodějným dobrodružstvím ještě není konec. Harry Potter má sice již své velké finále za sebou, nedávno po něm však převzal štafetu jeho syn Albus v knize Harry Potter a prokleté dítě. Také nesmíme zapomenout na učitele Péče o kouzelné tvory, Mloka Scamandera, hlavního hrdinu knihy a filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Čarodějná mánie pořád pokračuje. Pojďte si na chvíli zavzpomínat a poodhalit 10 zajímavostí ze světa Harryho Pottera.

1. Stačilo málo a Harry Potter by nikdy nevyšel
Harry Potter je dílem britské spisovatelky J. K. Rowlingové. Nápad napsat fantastický příběh o chlapci, který umí čarovat, přišel ve vlaku. Joanne Rowlingová se při nudné cestě vlakem dívala z okénka a představovala si, o kolik by byl svět zajímavější, kdyby existovala magie. K sepsání jednoho z nejúspěšnějších fantasy románů všech dob však vedla ještě dlouhá cesta. Stačilo málo a první díl by vůbec nevyšel. Když Rowlingová v roce 1995 dopsala první díl, začala postupně obcházet nakladatelství. Bohužel nikde neuspěla a redaktoři si rukopis ani nepřečetli. Až na třináctý pokus to vyšlo a Harry Potter je na světě.

2. Kolik existuje kouzelnických škol?
Bradavice, Krásnohůlky a Kruval. Trojice nejslavnějších kouzelnických škol. Na světě však dohromady existuje 11 škol čar a kouzel. Patří k nim například brazilská škola kouzel Castelobruxo, ukrytá v deštném pralese a specializující se na bylinkářství. Další je japonská škola Mahoutokuro, jejíž studenti nosí očarované hábit, které mění barvu podle stupně jejich znalostí. V Africe v Měsíčních horách sídlí Uagadou, vychovává  astronomy a kouzlí se v ní bez hůlky. Více zajímavostí o kouzelnických školách najdete na Pottermore.com.

3. Jak se vybírají studenti do Bradavic?
Určitě si pamatujete na bradavický Moudrý klobouk, který rozřazuje studenty do čtyř kolejí. Pokud si jej nasadíte na hlavu, odhalí vaše schopnosti. Jak se však vybírají studenti, kterým bude zaslána pozvánka ke studiu? Šťastlivce, kterým přijde legendární dopis se zprávou o přijetí, vybírá Brk přijetí a Kniha vpuštění. Oba leží v uzamčené bradavické věži a lidské ruce se jich nedotkly od té doby, co je sem umístili čtyři zakladatelé školy. Tyto artefakty vybírají budoucí studenty. V okamžiku, kdy dítě prokáže první známky magie, Brk vyletí z kalamáře a pokusí se zapsat jeho jméno na stránky Knihy. Brku stačí jen pouhý závan magie, avšak Kniha se často zaklapne a čeká na výraznější projev kouzelnických schopností.

4. Kde leží Bradavice?
Bradavická škola čar a kouzel je chráněná před zraky mudlů spoustou zaklínadel. Možná proto ji ještě nikdo na mapě nenašel. Pokud se však spokojíte s pohledem na jejich kulisy, vydejte se do Oxfordu. Spousta scén z čarodějnické školy se totiž natáčela na Oxfordské univerzitě. Komnatu nejvyšší potřeby, pohyblivé obrazy a hýbající se schodiště tu však budete hledat marně.

5. Jak vzniklo jméno Voldemort?
Tom Rojvol Raddle. V anglickém originále Tom Marvolo Riddle, měl pořádně důvtipnou fantazii při výběru černokněžnického jména. Přezdívka Lord Voldemort je anagram, vzniklý přeskládáním písmenek z jeho skutečného jména. Ve skutečnosti navíc pochází z francouzských slov znamenajících "unikl před smrtí"(évasion à la mort).

6. Avada kedavra
Černokněžník vyřkne smrtící slova"Avada Kedavra", následuje záblesk zeleného světla a pro nešťastníka, který byl proklet, si přijde smrt. Harry Potter by vám o tom mohl vyprávět. Ve skutečnosti je tato kletba odvozená z aramejského Abhadda kedhabhra, což znamená "zmiz jako toto slovo". Toto sousloví se používalo na vyhánění nemocí, ale nikdy nebylo dokázáno, že by mělo sloužit jako kletba k usmrcení. Pronášení těchto slov s hůlkou v ruce však nedoporučuji, kdo ví, jestli by se neprojevily vaše skryté čarodějnické schopnosti.
7. Mozkomorové jsou metaforou pro depresi
Mozkomorové jsou ohavná stvoření, která umí vysát všechny šťastné vzpomínky a myšlenky. A pokud se jim obzvláště líbíte, dejte si pozor na polibek, při kterém vám vysají rovnou celou duši. Autorka prozradila, že mozkomorové mají být metaforou pro depresi. Možná proto je lékem proti mozkomorům právě čokoláda.

8. Jak skončil Neville Longbottom a Lenka Láskorádová?
O osudu mírně potrhlé Lenky Láskorádové a Nevilla Longbottoma se toho v knihách mnoho nedozvíte. Někteří fanoušci předpokládali, že nakonec skončili spolu. Ačkoliv na první pohled tvořili dokonalý pár, nakonec se jejich cesty rozdělily. Autorka prozradila, že Neville se stal profesorem bylinkářství na škole v Bradavicích a vzal si svoji spolužačku Hannah Abottovou. Jestli se Lenka Láskorádová vydala hledat škvrnky, strachopudy nebo jiné fantastické potvůrky nevíme, ale jisté je, že si vzala Rufuse Scamandera, jehož dědečkem byl slavný Mlok Scamander z Fantastických zvířat.
9. Kolik bylo Voldemortovi, když zemřel?
Voldemort zemřel ve věku 71 let. Do jeho vytoužené nesmrtelnosti to tedy mělo daleko a oproti Nicholasovi Flamelovi, kterému bylo 665 let, má co dohánět. Místo viteálů se měl raději věnovat alchymii a vynalézt svůj kámen mudrců. Kdyby se Voldemort nevydal cestou černé magie, možná by se i jako obyčejný smrtelník dožil vyššího věku.

10. Film o mladém Voldemortovi
Zajímalo vás někdy, jak to bylo s Voldemortem? Kdy se vydal na špatnou cestu zla a co ho k tomu vedlo? Možná se to dozvíte, protože se právě natáčí film o osudu mladého Voldemorta. Film s názvem Voldemort Origins of the Heir, je jedinečným počinem, který natáčí skupinka nadšenců s podporou fanoušků. Studio Warner Bros jim umožnilo film veřejně promítat, pokud nebudou vyžadovat nárok na honorář. Není to ovšem žádný amatérský počin. Film vypadá podle zveřejněných trailerů lákavě a po vizuální stránce dokonale. Nezbývá, než doufat, že vše dobře dopadne a příběh o největším černokněžnickém záporákovi všech dob si brzy vychutnáme.


Okomentovat

12 Komentáře

  1. Jako pilná čtenářka Pottermore hodně věcí už vím, ale tohle je skvělý námět na článek :) Harryho Pottera zkrátka není nikdy dost! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Harryho Pottera není nikdy dost :) A k sepsání tohot článku mě hodně nakopl ten chystaný film o Voldemortovi, ten bych vážně ráda viděla :)

      Vymazat
  2. Jako generace, která na Harry Potterovi vyrostla musím říct, že je to moje srdeční záležitost. :)Některé zajímavosti jsem už věděla, ale pár jich pro mě bylo novinkou. Stejně nejde věřit, že HP už slaví dvacítku... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Harrym jsem také vyrůstala :) On a ještě Eragon mě přivedli ke čtení a díky tomu mám asi nejraději fantasy :) A ta dvacítka, to je neuvěřitelné číslo :)

      Vymazat
  3. Zajímavý článek, začínám si pohrávat s myšlenkou, že bych si třeba HP mohla jednou přečíst... i když asi ne :D

    OdpovědětVymazat
  4. Harry Potter je skvělý, hrdina mého dětství! :) Ani se mi nechce věřit, že už mu je dvacet! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasný článek s mnoha pro mě novými informacemi. Nejvíce jsem nadšená z připravovaného filmu o Voldemortovi! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mně Harry Potter nikdy neuhranul tolik jako jiné čtenáře či filmové nadšence, ale musím uznat, že kouzelnický svět je doslova ohromující a Rowlingovou hrozně obdivuji :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já sice nejsem úplně skalní fanoušek - momentálně - ale jako malá jsem HP hltala a musím říct, že to prostě má svoje kouzlo (jak trefné vyjádření :)). Na druhou stranu to nekonečné natahování a pokračování už se mi moc nezamlouvá, přece jenom teď jde hlavně o komerci.
    Některé fakty jsou ale vážně zajímavé a většinu jsme nevěděla, třeba to s avada kedavra, mozkomorem ala depresí a už vůbec jsem nevěděla o tom posledním bodu :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  8. Jelikož světem Harryho Pottera žiju, tak vše kromě desátého bodu už vím. Přesto tento článek chválím. Je super :))
    A myslím, že existuje i "amatérská" film o Pobertech od fanoušků.
    Ještě dodatek - Podle mě se Neville i Lenka rozvedou a skončí spolu. Přes to nejede vlak. :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  9. Tak mně sice dopis nepřišel,ale všechno jsem věděla :D Ja si totiž myslím, ze mi jeste přijde :D krásný článek :D

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý článek! Dozvěděla jsem se mnoho věcí, které jsem doposud nevěděla, jsem hrozná ostuda co se Harryho týče. Teď poprvé čtu jeho knihy a jsem jimi okouzlena. Díky za super článek :-)

    OdpovědětVymazat