Recenze: Dcera čarodějnice



Autor: Paula Brackston
Počet stran:
320
Vydání: Omega, 2017
Anotace:
Na jaře roku 1628 nalezne mladá Bess Hawksmith bezvládné tělo své matky viset ze stromu. Ví, že pouze jeden člověk ji může uchránit před stejným osudem - Gideon Masters. Ví také, že jeho pomoc nebude zadarmo.

V současnosti si Elizabeth v Anglii žije celkem spokojeně. Strávila staletí o samotě, přežila epidemie, války i smutek ze své nesmrtelnosti. Její osamělost náhle skončí, když se spřátelí s dívkou jménem Tegan. Ačkoli je to proti všem jejím zásadám, Elizabeth otevře své srdce Tegan a začíná ji učit na čarodějnici. Ale Gideon nespí a před ničím se nezastaví. Za svou pomoc si nárokuje Elizabethinu duši. A Bess nyní musí bojovat za záchranu sebe sama - a navíc, musí chránit dívku, kterou miluje jako svou dceru.

HODNOCENÍ:★★★★

,, Jmenuji se Elizabeth Anne Hawksmithová a je mi 384 let. Jestli mne vyslechnete, povím vám příběh o čarodějnicích. Příběh o kouzlech, lásce a ztrátě. Příběh o tom, jak čistá neznalost vede ke strachu a jak smrtící takový strach může být. Povím vám, co znamená být čarodějnicí.

Je rok 1628 a mladičká Bess Hawksmithová právě ztratila všechny, které milovala. Její rodina zemřela na mor. Bess byla také nakažená a měla zemřít, jenže ji ochránila magie. Vzápětí je však její matka popravena za čarodějnictví. Bess ví, že zloba vesničanů se brzy obrátí i proti ní, protože je dcera čarodějnice. Před krutým osudem jí může zachránit pouze tajemný Gideon Masters. Gideon v ní probudí skryté síly, avšak její záchrana nebude zadarmo. Gideon nechce nic jiného, než vlastnit její duši. 

O několik staletí později je Elizabeth stále naživu a na útěku. Gideon ve svém úsilí připoutat ji k sobě nepolevil a pořád je jí v patách. Elizabeth nemůže nikomu věřit. Žije proto v osamění. Za ty roky již viděla mnohé války a krutosti. Zamilovala se a svou lásku ztratila. Teď už touží jen v klidu žít v ústraní v odlehlé Vrbové chaloupce, pěstovat bylinky a léčit. Ale pak se objeví mladá a přátelská Tegan, kterou začne učit čarodějnickému řemeslu. Ale jak dlouho mohou být obě v bezpečí? A má vůbec Elizabeth dost síly skoncovat s Gideonem jednou provždy?



Dcera čarodějnice je lákavou kombinací čarodějnické fantasy a historického románu. Příběh Bess je značně spletitý a kniha se odehrává v minulosti i v přítomnosti. Nejdříve se setkáte s Elizabeth v přítomnosti a sledujete, jak poznává Tegan. Tato dějová linie je psaná ve formě deníkových zápisků. Později však příběh směřuje i do minulosti a to když Elizabeth začne vyprávět své učednici, jak se stala čarodějnicí. Dějová linie z minulosti je psaná již klasicky a musím se přiznat, že se mi líbila  více. Už jenom kvůli Gideonovi, který je správný záporák s proklatě temným srdcem.

Potupně vám Elizabeth vypráví, jak prožila staletí nesmrtelného života. V každém období se snažila využít své magické a léčitelské schopnosti. Kniha není klasickým příběhem, ale spíše postupným vrstvením příběhů malých, které později dají vzniknout jednomu velkému. Za zajímavé považuji čarodějnické rituály, sabaty, kouzla a podobné čarodějnické vychytávky, kterých je kniha plná. Je vidět, že autorka si o čarodějnickém řemeslu hodně zjistila a nic neponechala jen své fantazii.

Avšak trochu více fantazie by knize jen prospělo. Příběh má potenciál, ale zasloužil by si větší hloubku. Chtělo by to dopřát více prostoru hlavním postavám, více sledovat vývoj vztahu Gideona a Bess. Ke správnému čarodějnickému receptu na odvar kniho-lásky by stačila špetka romantiky a hrstka neředěného napětí. Celkově se kniha totiž čte a plyne pomalu.

 Možná to zní, jako samá kritika, ale nenechte se zmýlit. Kniha je originální, kouzelná a bavila mě. Ovšem při troše štěstí mohla být Dcera čarodějnice opravdu výjimečná. Proto trochu zamrzí, že ten potenciál zůstal nevyužit. Ale i tak rozhodně stojí za přečtení. Je realistickým a vyzrálým životním příběhem čarodějnice, který vás celkem snadno uhrane a vláká mezi své stránky. A jak se zdá, je pouhou předehrou před druhým dílem s názvem Návrat čarodějnice. Ano, na návrat Bess Hawsmithové se těším a doufám, že se při něm otřesou všechny čarodějnické portály a popadají létající košťata. Snad autorka  příště správně zamíchá ingredience a druhý díl bude už opravdu dokonalý.

Za recenzní výtisk knihy Dcera čarodějnice děkuji nakladatelství Omega.


Okomentovat

16 Komentáře

  1. Shrnula jsi to perfektně! Já jsem zrovna v polovině knih a nemohu s tebou více než souhlasit.. Ten nenaplněný potenciál, ach jo taková škoda... A stejně jako ty moc netuším, proč je to fantasy, když jsou v knize jen čarodějnické prvky v podobě lektvarů apod... Čte se mi tak pomalu, jelikož vše je zdlouhavé... Zatím nevím, jestli půjdu do dalšího dílu, snad mě ohromí konec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vážně škoda :) Kniha to mohla být ohromující, místo toho je jen nadprůměrná a zajímavá :) Ale potenciál má ten příběh mnohem větší :) Tak přeji hezké čtení a ať se ti líbí konec :)

      Vymazat
  2. dalsi pekne hodnoceni, asi si ji budu muset poridit :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka za přečtení stojí :) Jestli máš ráda historické a čarodějnické knížky, je to jasná volba :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze. Kniha mě díky tématu čarodějnic a všeho s nimi souvisejícího hodně zaujala. :)Škoda jen, že podle tebe nenaplnila svůj potenciál...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čarodějnické téma je tu popsané dobře, to se mi vážně líbilo :) Ale škoda,že se autorka s knížkou ještě trochu víc nepomazlila :)

      Vymazat
  4. Hm, bez téhle knihy se asi obejdu, nenaplněných potenciálů mám poslední dobou dost a dost. Škoda. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na nenaplněné potenciály jsem v poslední době narážela také hodně :)

      Vymazat
  5. Ahoj, moc pěkná recenze! Po knize už dlouho pokukuji a teď jsi mě teda dost nalákala :). Ty nenaplněné potenciály znám a vždy mě to velmi mrzí, ale co se dá dělat. Četla se kniha alespoň rychle, nebo to bylo zdlouhavější a složitější čtení? A bylo to alespoň napínavé a trochu překvapující? Potřebuju se rozhodnout, pořád nevím :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji moc za pochvalu :) Nenaplněných potenciálů je vždycky škoda. Čteš knihu a říkáš si, vynikající nápad, ale mohlo by to být lepší takhle a takhle..:) Knížka to byla spíše zdlouhavější a pomalejší, zkrátka není akční ani to není young adult :)

      Vymazat
  6. O knihe som už počula a rada by som si ju prečítala, páči sa mi nápad a verím, že prevedenie bude stáť za to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad jsem ti aspoň trochu touto recenzí usnadnila rozhodování :) Jestli se do knihy pustíš, přeji hezké čtení :)

      Vymazat
  7. Knihu vidím doslova všude, ale já jsem zatím neměla příležitost :p

    OdpovědětVymazat
  8. Ma to krrasnou Obalku chzstam se na ttoo. A ctyri hhvezdicky je hodne tak suoper :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezká recenze, knížku si chci taky přečíst, ale nějak se k tomu nemohu dokopat a hlavně jsem zrušila spolupráci s Omegou...
    Lupínková dáma.

    OdpovědětVymazat