Recenze: Po zemi bloudím dál

Autor: Rae Carson
Počet stran:
347
Vydání: CooBoo, 2017
Anotace:
Leah Westfallová má láskyplnou rodinu, domov, který miluje, a věrnou kobylku. A má i nejlepšího kamaráda, který by možná chtěl být něčím víc. Kromě toho má ale i tajemství. Lee dokáže v okolním světě vycítit zlato. Zlaté žíly hluboko v zemi. Malé valounky v potoce. Dokonce i zrnko zlatého prachu, co zalezlo pod nehet. Vždycky díky tomu rodině zajistila bezpečí a dostatek zásob. Čeho by ale byl člověk schopen, aby dívku s takovou mocí ovládal? Když Lee přijde o všechno, co je jí milé, uteče na západ do Kalifornie, kde zrovna objevili zlato. Třeba se z ní vyklube to jediné místo na světě, kde může být dívka s magickými schopnostmi jako Lee sama sebou...
HODNOCENÍ: ★★★★★

Co cítíte při pohledu na lesknoucí se zlato? Radost, chtíč nebo snad jemné šimrání vzadu na krku jako Leah Westfallová, která dokáže vycítit zlato? Je rok 1849 a Spojené státy americké právě zachvátila zlatá horečka. Byla objevena nová naleziště v Kalifornii, do které najednou míří tisíce lidí v naději, že naleznou alespoň pár gramů zlata. Pro Leah je to nebezpečná doba. Co by se stalo, kdyby někdo odhalil její schopnosti? Čeho by byli lidé schopni, aby si mohli ji a její talent přivlastnit? 

Lee Westfallová má láskyplnou rodinu, věrnou kobylku a nejlepšího kamaráda Jeffersona. Žije spolu se svými rodiči v Georgii a pomáhá jim hospodařit. Leah je nejšťastnější na koni a s nabitou puškou na lovu se cítí v lese jako doma. Navíc má jedno neobyčejné tajemství - schopnost vycítit zlato. Vycítí zlaté žíly hluboko v zemi, zlatý prach i drobné valounky v potoce. Její rodina díky tomu nikdy nežila v úplné bídě. Jenže štěstí jim jednoho dne dojde.

 Vše se změní, když Leah po návratu ze školy najde své rodiče mrtvé. Zavražděné. Opustil ji i její nejlepší přítel Jefferson, který míří na západ do Kalifornie. Proto se jí ujme její jediný příbuzný - chamtivý strýc Hiram, který s ní má jisté plány. Leah musí utéct. A kam jinam, než do Kalifornie, země zaslíbené? V přestrojení za chlapce se spolu se svojí věrnou kobylkou, puškou a nezlomným odhodláním vydává na cestu do Kalifornie. Jenže Lee žije ve světě, kde právě zuří zlatá horečka. Čeho všeho jsou lidé v touze po zlatě schopni?  

Mám zlato v krvi, v dechu, dokonce i ve skvrnkách v očích.

 Po zemi bloudím dál je u nás první vydanou knihou od americké autorky Rae Carson a nejspíše i první young adult knihou s touto tématikou. Schválně zavzpomínejte, kolik znáte young adult knih s atmosférou divokého západu, duněním kopyt a pokřikem indiánů? Myslím, že správná odpověď je - žádnou. Po zemi bloudím dál je originální kniha, která vás vtáhne do úplně jiného časového období a zavede na jedinečná místa. Čeká vás napínavá cesta napříč Amerikou. Spolu s Lee budete putovat pouští, indiánskou prérií, čelit lupičům, nemocem a dalším nebezpečím. Netradiční prostředí vás snadno uchvátí. Putování Lee budete s nadšením hltat i sledovat na dobově laděné mapce, která je součástí knihy.

Strastiplné putování je popsané velmi realisticky a s tím souvisí i to, že občas to trochu vázne. V knize najdete akční kapitoly i pomalejší úseky, kdy se vozy putující karavany sotva vlečou. Spolu s Lee je však cestování radost. Lee patří mezi odvážné hrdinky. Nechybí jí rozum, pevná vůle a odvaha postavit se všem výzvám, které ji čekají. Za zmínku stojí i pestré složení členů karavany, s nimiž cestuje. Najdete mezi nimi snobský manželský pár, velmi zbožného reverenda, německou rodinu a především šarmantního Jeffersona, který si s každou mílí pomalu získává srdce hlavní hrdinky. 

Fantastická linka o schopnosti cítit zlato je tu však spíše v pozadí. V celé knize se o ní vyskytlo jen pár zmínek. V dalších dílech trilogie na ni bude určitě kladen větší důraz. Faktem však je, že první díl má k fantasy daleko. Nezachraňuje se tu svět, není potřeba zlomit kletbu a pak padnout do náruče svého milovaného. Tento příběh je obyčejnější, ale o nic méně zajímavý. Pokud ke štěstí nutně nepotřebujete superhrdiny, princezny, upíry nebo jinou fantasy havěť, rozhodně by jste neměli tuto knihu minout. Po zemi bloudím dál je akční, neotřelá a velmi čtivá. Nebudete se moct odtrhnout, dokud nedojdete až na konec. Nebezpečí, nepřátelé všude kolem, v patách pronásledovatelé a smrt. Na tuhle cestu si zkrátka potřebujete pořádně nabít kolty a dívat se jen kupředu za zlatým snem.

Recenze pro Kukátko.cz
Za recenzní výtisk děkuji CooBoo.

Okomentovat

10 Komentáře

  1. knizka me zaujla uz v edicaku, ale vzhledem k tomu, co me doma jeste ceka, to zatim nechavam na jindy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám :) Také mám dlouhý seznam knih ke čtení, ale je vážně škoda se této knize dlouho vyhýbat :)

      Vymazat
    2. pokusim se to neprotahovat moc dlouho :-)

      Vymazat
  2. A tak jo, původně jsem nechtěla, ale asi po tom sáhnu. Díky za tip. :)

    Katherine Paul - BO KNIHA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že jsem tě přesvědčila :) Mě kniha mil překvapila a je škoda, že si u nás nezískala tolik pozornosti, jako v zahraničí :)

      Vymazat
  3. Krucipísek! A já tuhle knihu neplánovala! Tak dík za rozšíření už tak nekonečného wishlistu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě nalákala :) Kniha si na wishlistu být zaslouží :)

      Vymazat
  4. U téhle knihy jsem stále váhala, jestli mě bude bavit - ale tvá recenze mě nalákala. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se ti bude líbit stejně jako mě :) Já čekala fantasy, dostala jsem nakonec něco jiného, ale i tak jsem nadšená :)

      Vymazat
  5. Doufám, že někdy budu mít příležitost si knihu přečíst :)

    OdpovědětVymazat