To nejlepší v angličtině za září


Warcross (Marie Lu)
YA sci-fi pro všechny game-playery
Marie Lu u nás není vůbec neznámé jméno. Autorce již vyšla série Legenda a Mladí vyvolení. Pokud u nás nevyjde i Warcross, bude to hřích. Pro miliony lidí, kteří se do něj přihlásí každý den, není Warcross jen virtuální hra. Je to způsob života a únik z reality. Mladá hackerka Emika je lovkyně odměn a když potřebuje hotovost, přihlásí se do mezinárodního mistrovství ve Warcrossu. Svět hráčů je však tvrdý a nebezpečný. Stane se šampionkou turnaje, zároveň však od tvůrce hry miliardáře Hidea Tanaka dostane úkol. Musí odhalit zlověstné spiknutí.

Before She Ignites (Jodi Meadows)
YA dračí fantasy
Mira se jmenuje po mírové dohodě, která spojila všech sedm Padlých ostrovů proti nepřátelům z pevniny. Mira je nadějí pro celé soustroví. Jenže pak se příliš začne zajímat o draky a odhalí výbušné tajemství. Zrazená svými nejbližšími skončí ve věznici a v rukách krutých strážců. Mira musí přežít vězení a odhalit pravdu o tajemství, které objevila. 

Even the Darkest Stars (Heather Fawcett)
YA fantasy - být horolezec může být  pořádně napínavé, když potkáte duchy
Kamzin vždycky snila o tom, že se stane jedním z císařových průzkumníků, elitních horolezců, kteří  mají za úkol mapovat hornaté Impérium a sledovat své nepřátele. Kamzin ví, že by mohla být nejlepší na světě, kdyby jí někdo dal šanci. A pak ji jednoho dne skutečně dostane. Má vyrazit na výpravu za vzácným talismanem pro císaře. Čeká ji výstup na nejvyšší a nejsmrtonosnější horu v císařství. Před sebou má kromě lavin, ledových propastí i nebezpečí, která nečekala. Strašidla, duchy a ještě horší věci.

An Enchantment of Ravens (Margaret Rogerson) 
YA fantasy
Isobel je zázračná umělkyně. Kreslí portréty pro Zlověstný lid, nebezpečnou skupinu klientů. Její umění je mezi nimi však vysoce ceněné. Jednoho dne má namalovat  podzimního prince Rooka. Jenže udělá chybu. V jeho očích nakreslí smutek, slabost, která ho může stát život. Rook ji za trest odváží na Podzimní dvůr. Jejich nepřátelství však později přeroste v lásku a tím oba porušují zákon o lásce mezi smrtelným a nesmrtelným. Existuje jen jeden způsob, jak zachránit oba jejich životy. Isobel se musí napít z mystické Zelené studny, jejíž voda ji přemění na nesmrtelnou. 

Invictus (Ryan Graudin) 
YA časocestovací sci-fi 
 Farway Gaius McCarthy se narodil mimo čas. Je synem cestovatelky v čase z roku 2354 a římského gladiátora z roku 95 našeho letopočtu. Farovo narození popírá všechny zákony přírody. Far se odjakživa chtěl stát cestovatelem v čase, jenže u poslední zkoušky propadl. Musí tak přijmout místo na lodi s posádkou, která se vydává načerno krást cennosti z minulosti. Během plavby se potkává Far s tajemnou dívkou vyzbrojenou znalostmi, které zpochybňují jeho samotnou existenci. Far se proto pouští do pátrání po svém původu. A zjišťuje děsivou pravdu. Minulost není tak neměnná, jak se myslelo. 

Freefall (Joshua Bellin) 
YA vesmírná sci-fi 
Privilegované 1% obyvatel se chystá opustit zdevastovanou Zemi. Cam už se nemůže dočkat, až procitne po 1000-leté hibernaci a poprvé spatří novou nedotčenou planetu ke kolonizaci. Odlet se již blíží. Jenže pak Cam shlédne video demonstrujících lidí, kteří se také dožadují práva opustit umírající Zemi. Cam potkává záhadnou Sofii, která mu ukáže nespravedlnost, jež se děje. 99% lidí odsouzených k smrti se dožaduje vstupenky na palubu kosmických lodí. Cam přesto nastupuje na cestu vesmírem. O tisíc let později však jejich loď má poruchu a nejspíše k cíli nikdy nedorazí. Může za sabotáž  právě Sofie?

The Loneliest Girl in the Universe (Lauren James)
YA vesmírná sci-fi
Můžete se zamilovat do někoho, koho jste nikdy nepotkali? Do někoho, kdo je o celý světelný rok dále? O tom je nová kniha autorky knih První konec a Poslední začátek.

Romy je jediná přeživší z posádky kosmické lodi, která cestuje na novou planetu. Sama ve vesmíru je nejopuštěnější dívkou v celém univerzu. Pak však uslyší o lodi, která odletěla ze Země s jediným cestujícím na palubě - chlapcem jménem J. Mohou si pouze psát emaily, přesto se do sebe zamilují. Ale co Romy opravdu ví o J? A co skutečně znamenají tajemná varování, která přišla z Země?

A Semi-Definitive List of Worst Nightmares (Krystal Sutherland)
YA romance - boj proti strachu
Oblíbili jste si Lásku v prachu hvězd? Pak je tu dobrá zpráva. Autorce právě vyšla nová kniha a myslím, že máme naději se jí dočkat i u nás

Od té doby, co se dědeček Esther Solarové setkal s Smrtí, je celá její rodina odsouzena k tomu, aby trpěla velkým strahem, který je nakonec přivede do hrobu. Její otec je agorafobik a  bojí se opustit své sklepení. Její dvojče má strach z temnoty a matka se utápí ve smutku. Esther se zatím daří unikat prokletí. Nemá žádný velký strach. Má svůj seznam nočních můr a pečlivě se vyhýbá všemu, co by u ní mohlo vyvolat fobii. Jenže pak její seznam objeví spolužák Jonah. Tím se vše změní. Společně se oba pouštějí do boji proti strachům a rodinnému prokletí. U Esther se však objeví naprosto nečekaný postrach. Láska.

Okomentovat

14 Komentáře

  1. Každý měsíc vychází tolik slibných knížek, že je snad do konce života nepřečtu. Určitě mě zaujala Even the Darkest Stars, Before She Ignites a už dřív jsem slyšela o An Enchantment of Ravens.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přesně to je důvod, proč si myslím, že můj wishlist brzy bude dlouhý jako cesta ze Země až na Měsíc :D vychází tolik knih :)

      Vymazat
  2. Jako milovníka her mě teda opravdu zaujalo Warcross, doufám, že se dočkáme překladu! :)
    Super článek, ráda se dozvím, jaké novinky vycházejí a na co se třeba budu moc časem těšit v překladu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to jsem ráda, že je tento článek inspirativní a někoho naláká k přečtení :) Warcross bych také moc ráda viděla v českém vydání :) Měj se hezky :)

      Vymazat
  3. Opět zajímavé knihy. :) Doufám jen, že alepspoň některé vyjdou v češtině, protože moje angličtina není na tak vysoké úrovni, abych všechny knihy přelousklala. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ideální by bylo když by u nás vyšly všechny. Ale i polovina by byla úspěch :) A angličtina se dá snadno vypilovat, také jsem si dlouho myslela- čtení v angličtině to je pro mě nemožné - a nakonec to šlo :)

      Vymazat
  4. To je asi poprvé, co bych chtěla snad všechno :D Ale takoví top favoriti jsou Before She Ignites, An Enchantment of Ravens a Invictus. Co zaujalo tebe? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělý výběr :) Mám ráda cestování v čase a draky takže BeforeShe Ignites a Invictus jsou jasná volba :) A ještě Warcross mě láká :)

      Vymazat
  5. Even the darkest stars již vlastním :-) a co mě hodně láká je An Enchantment of Ravens. Letošní podzim mě zruinuje :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, nejsi v tom sama :) Mě letošní podzim asi také zruinuje :)

      Vymazat
  6. Tohle vypadá zatraceně dobře, hlavně ty YA Fantasy. A prostě... asi to říkám u každého článku, ale kéž by to vydali v Česku :)

    OdpovědětVymazat
  7. Všechny vypadají zatraceně dobře, i když bezpochyby nejvíc se těším na Warcrossed ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Before She Ignites už vyšlo?!! To som ani nevedela, tuším si to letím objednať. Od autorky mám doma The Orphan Queen sériu a tá bola úplne perfektná. Na toto som bola veľmi zvedavá.

    OdpovědětVymazat
  9. Páni! Naprosto skvělé tipy, které by mi bez tebe jinak unikly! Děkuju! The Loneliest Girl in the Universe a A Semi-Definitive List of Worst Nightmares vypadají strašně dobře!

    OdpovědětVymazat