Recenze: Tisíc kousků tebe

Autor: Claudia Gray
Vydání: CooBoo, 2017
Série: Ohnivák, 1.díl
Anotace:
Rodiče Marguerite Caineové jsou geniální vědci, jejichž převratný vynález Ohnivák umožňuje cestování do různých dimenzí. Ale potom je Margueritin otec zavražděn a jeho vrah Paul, hezký a tajemný asistent rodičů - unikne do jiné dimenze. Marguerite nepřipustí, aby zůstal bez trestu a vydá se ho pronásledovat. Dívka se zde pokaždé vtělí do alternativní verze sebe sama, ale setkává se také s alternativními verzemi lidí, které zná - včetně Paula, jehož život se s tím jejím čím dál více proplétá. Marguerite brzy začne pochybovat nejen o Paulově vině, ale i o vlastních citech k němu. A vzápětí odhaluje, že pravda o smrti jejího otce je mnohem hrozivější, než předpokládala.
HODNOCENÍ:★★★★

Pustit se do hrátek s časoprostorem může být riskantní. Pronásledovat napříč alternativními dimenzemi vraha je nebezpečné dvojnásob. Přesto to Marguerite Caineovou neodradí od rozhodnutí vydat se do paralelních světů a pomstít smrt svého otce.

 Představte si, že každé naše rozhodnutí dává vznik novému paralelnímu vesmíru, ve kterém se náš osud vyvíjí jinak. Existuje tak tisíc světů. Tisíc možností. Tisíc kousků tebe. Každý ze světů totiž obývá vaše alternativní já. Teď zapojte fantazii a zasněte se, jaké by to asi bylo některé své alternativní já navštívit? Žít tisíce životů v mnoha odlišných světech?

Rodiče Marguerite Caineové, geniální fyzikové, udělali z této lákavé představy téměř skutečnost. Právě jsou na prahu přelomového objevu. Vymysleli Ohniváka, přístroj, který dokáže přenést vaše vědomí do paralelní reality. Na chvíli tak ovládnete tělo svého alternativního já a můžete okusit jeho život. Je to velké lákadlo a zároveň zbraň. To si šestnáctiletá Marguerite uvědomí v den, kdy je zavražděn její otec. Hlavní podezřelý je Paul Markov, asistent jejích rodičů, který navíc byl jejím přítelem. Paul ihned po vraždě ukradl Ohniváka a uprchl do jiné dimenze. Marguerite se s tím ale nehodlá smířit a vydává se v jeho stopách, aby se pomstila.

Jenže ne všechno je tak jasné, jako se na první pohled zdá. Okolo Ohniváka je spousta intrik a Marguerite brzy neví, komu věřit. Navíc vždy opakuje tragickou chybu. V každém světě potkává jinou verzi Paula a pokaždé ji to donutí uvažovat o vzájemných citech. Opravdu může milovat vraha nebo je všechno jinak?
Tisíc kousků je první díl trilogie ze žánru young adult sci-fi a nadchne vás nejenom krásnou obálkou, ale i zajímavým nápadem. Autorka Claudia Gray vsadila na netradiční cestování paralelními světy. Tento nápad nabízí nekonečnou spoustu možností a v jedné knize tak poznáte hned několik fascinujících prostředí. Spolu s Marguerite si vyzkoušíte, jaké je to být kněžnou v carském Rusku, vědkyní v podmořské stanici nebo žít ve futuristickém Londýně.

Již od prvních stránek vás čeká strhující příběh. Autorka nasadila ostré tempo a s hlavní hrdinkou se tak poprvé setkáváte už v jedné z dimenzí. Až později je popsáno, co se vlastně přihodilo. Možná by neuškodilo vysvětlit to čtenářům trochu obratněji a hned na začátku. Takhle úvod působí uspěchaně. Později ale do sebe vše začne zapadat jako dílky jedné velké skládačky.

 Příběh je poutavý a čtivý. Každá dimenze má svoji atmosféru a je dotažená k dokonalosti. Marguerite v každé realitě sbírá střípky informací a to nejen o Paulovi, ale i o sobě. Poznává sama sebe ze všech stránek. A poznává i spoustu podob lásky. Pokud vám při slově milostný trojúhelník už skáče alergická vyrážka, tak rychle čelem vzad a poohlédněte se po jiné knize. Máme tu totiž milostný trojúhelník nebo vlastně v podstatě čtyřúhelník. Marguerite je ve svých citech poněkud ztracená. Může milovat různé verze jednoho člověka? Přesahuje snad láska hranice jednoho vesmíru? Originalita se cení a věřte, že s tímhle jste se ještě v žádné knize nesetkali.

 Hrátky s časoprostorem v sobě nesou mnoho nástrah a snadno se může stát, že něco v knize nebude dávat smysl. To ale není tento případ. Autorka se s teorií paralelních světů vypořádala dobře. Rovnováha mezi vědou a romantikou je tu trochu více vychýlená směrem k trablům s láskou. Kdyby autorka věnovala více energie spíše do naplnění potenciálu cestování časoprostorem, bylo by to přímo velkolepé čtení. Kniha je ale i tak fascinující a překvapivá. Tisíc kousků tebe vás dojme, mírně zamotá hlavu a skvěle naladí na další díl.

Okomentovat

23 Komentáře

  1. Akurát dnes som si vravela, že by som chcela začať viac čítať YA a sci-fi knihy :D. Tento príbeh ma celkom zaujal, cele to znie originálne. Ak to tak môžem popísať aj keď som takmer žiadne sci-fi knihy nečítala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli chceš více začíst číst YA a sci-fi knihy, tak Tisíc kousků tebe můžu jedině doporučit :) Je to rozhodně originální kniha :)

      Vymazat
  2. Myslím, že nakoniec po tejto knihe predsa len siahnem - aj napriek tomu, že je tam kladený o niečo väčší dôraz na romantickú líniu, než by sa mi páčilo.
    Super recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jsem moc ráda, že jsem tě na knihu nalákala. Je originální a za přečtení stojí :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, kniha vypadá vážně dobře a má nádhernou obálku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím, ta obálka je vážně moc pěkná :) Zdobí knihovničku :)

      Vymazat
  4. O knihe som už veľa počula a hoci ma pôvodne až tak nelákala, všetky tie pozitívne recenzie postupne menia môj názor :D Príbeh vyzerá pútavo a obálka je skutočne vydarená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že jsem ti taky pomohla změnit názor :) Za přečtení tahle kniha rozhodně stojí :)

      Vymazat
  5. Kniha se mi strašně moc líbila, obzvlášť ten poslední "vodní svět" neměl chybu! :) S napětím očekávám další díl a hrozně se těším!

    https://boook-planet.webnode.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se nejvíce líbilo carské Rusko :)Ale i ten vodní svět byl skvělý:) Docela mě zajímá, jaké dimenze budou v dalším dílu :)

      Vymazat
  6. Od knihy jsem upustila, ale možná se k ní nakonec ještě vrátím :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zase skvělá recenze. :-) Kniha vypadá docela zajímavě, ale asi nebude to pravé pro mě. Jestli se jednou dostane do slev, skočím pro ní, ale spíš nebude to pravé pro mě. Ale obálku má krásnou! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá dost dobře! :) Já o ní slyším poprvé :)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  9. Úžasná recenze na knížku se chystám tak snad se mi bude líbit.

    OdpovědětVymazat
  10. Knížka vypadá zajímavě, už po ní pokukuju nějakou dobu :)

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný obal, krásně jsi to nafotila, moc hezky napsala a hodnocení čtyř hvězdiček není vůbec špatné. Recenze se vážně povedla. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Na tuhle knížku už jsem hodněkrát koukala, tak jsem si aspoň jistá, že ji potřebuju:D. Jinak moc pěkná recenze:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  13. Úžasná recenze :) Máš parádní blog, mě si nechala už několik komentářů, tak si říkám, že je načase navštívit tohoto návštěvníka a jsem velmi mile překvapena! :) Rozhodně tu nejsem naposledy.
    PS: Tvé hodnocení hvězdičkami vypadá dost dobře, jak na to?? Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  14. U této knížky už váhám celé věky, jestli si ji pořídit. Ale řekla bych, že jednou neodolám :D Čtyři hvězdičky je docela dobré hodnocení.

    OdpovědětVymazat
  15. Ačkoliv nestíhám čtení, jelikož jsem se stěhovala a tak podobně, je tahle knížka na mém knižním seznamu už pěkných pár měsíců. A upřímně, už ji mám i v košíku na albatrosu :D už jen počkat, až bude hotová knihovna, aby vůbec kam ty knihy byly dávat.

    OdpovědětVymazat
  16. Tak tohle zní opravdu originálně! Asi bych se po ní měla poohlédnout, ale nějak to čtení nestíhám :X

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  17. Parádní recenze... Kniha vážně vypadá moc dobře... Takže opět připisuji už na tak dlouuuuuuuhý seznam, který nemá konce :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Velmi zajímavé to, co píšete.

    OdpovědětVymazat