Největší rozdíly mezi knihami a filmy o Harrym Potterovi

Harry Potter před pár dny oslavil dvacet jedna let od svého vydání. 26. června 1997 vyšel první díl série o brýlatém čaroději. Tehdy ještě nikdo netušil, že Harry Potter si navždy podmaní srdce miliónů dětí i dospělých. I teď po letech je stále oblíbenou sérií, z které se vůbec nevytrácí její kouzlo. Harry Potter láká k televizním obrazovkám a knihám stále nové a nové čtenáře. Pokud jste však viděli jen filmy, unikají vám různé detaily z příběhu. Ve filmech totiž některé zásadní scény nebo postavy chybí. A na ty si dnes pěkně posvítíme kouzelnickými hůlkami. Chcete vědět, jaké jsou největší rozdíly mezi knihami a filmy o Harrym Potterovi?

Oslava úmrtí
Ve druhém díle série pozve bradavický duch, Skoro bezhlavý Nick, naše ústřední trio na oslavu svého úmrtí. Jestli vás překvapuje fakt, že duchové slaví výročí své smrti, ještě více by vás zaujala samotná oslava. Servírují se různé nepoživatelné lahůdky nebo se hraje hokejový zápas s lidskou hlavou. Filmaři z nějakého důvodu tuto ohromnou zábavu z filmu vypustili a možná je to protentokrát dobře, protože jsme zůstali ušetřeni příšerného skřípavého zvuku hudebních pil, na který duchové tančí valčík.

Domácí skřítci
Skřítci ve filmech celkově hrají menší roli než v knihách. Určitě všichni znáte ušatého Dobbyho, který se poprvé objevil v knize Harry Potter a tajemná komnata a později se stal jeho velkým přítelem. Ale kde je Dobbyho kamarádka skřítka Winky, která sehrála důležitou roli v knize Harry Potter a ohnivý pohár? A kde jsou ostatní skřítci, co pracují v bradavické kuchyni? V knihách totiž Hermiona založila organizaci SPOŽÚS na ochranu životní úrovně domácích skřítků. Několikrát se ústřední trio hrdinů dokonce vypraví do bradavické kuchyně, kde pracují domácí skřítci. Zatímco Hermiona se snaží skřítky přesvědčit, aby brali plat a chtěli dovolenou, Harry a Ron se vždy vrchovatě nacpou sladkostmi. Ve filmech jsme bohužel tuhle scénu vůbec neviděli.


Bitva o astronomickou věž
Přesouváme se k šestému dílu Harry Potter a princ dvojí krve. Celý díl již nese temnější nádech a všichni určitě známe závěrečnou scénu, kdy nás opouští jedna z klíčových postav série. Jenže zatímco v knihách svedou Smrtijedi tuhou bitvu o astronomickou věž, ve filmu v podstatě z bradavického hradu jen odejdou. Asi bylo potřeba šetřit filmový rozpočet, což je škoda, protože bitva to mohla být pro oko diváka skutečně velkolepá.

Poznej nepřítele aneb Voldemortova historie
Věřte nebo ne, ale Voldemort nenarodil jako dokonalý zlosyn (i když k tomu měl značné předpoklady), ale až postupně se z inteligentního chlapce stal zloduch, jehož jméno se nesmí vyslovit. Všechny kroky na této cestě mohly být klíčové a proto se Harry s Brumbálem věnují tomu, aby se dozvěděli co nejvíce o Voldemortovi, jeho rodině a životě. A filmoví diváci by se jistě také rádi dozvěděli více, ovšem nebylo jim to umožněno. Pokud tedy chcete důkladněji poznat jednoho z legendárních knižních padouchů, nezbývá vám nic jiného, než poctivě přelouskat šestý díl série.

Brumbál a jeho rodinné trable
Stejně jako v předchozím případě, i o Brumbálovi se toho dozvíme ve filmech znatelně méně, než v knihách. Poslední film obsahuje je pár střípků informací o Brumbálovy a spletité minulosti jeho rodiny. Za to poslední kniha líčí jeho příběh mnohem podrobněji.
Vztah Harryho a Ginny
Jako každý teenager i Harry Potter si projde pár láskami a vztahy. Nemusí však tu pravou hledat dlouho. Je jí Ginny Weasleyová, ke které ho to v knihách postupně táhne, až se nakonec ustanoví ta správná chemie a vše vyvrcholí jejich vztahem v posledním díle série. Ve filmu je tento vztah naznačen jen v náznacích.

Loučení s Dursleyovými
Během celé série se Dursleovy k Harrymu nechovají vůbec pěkně. Je pro ně jen přítěží a dobrým boxovacím pytlem pro jejich syna Dudleyho. Přesto i v nich se najde malý kousek dobra a když od nich Harry odchází, dokonce si s ním Dudley potřese rukou. Tento moment si opět lze vychutnat jen na stránkách knih.

Voldemortova smrt bez mravní lekce
Filmaři nám navíc odepřeli potěšení z jedné z nejdůležitějších scén - Voldemortovi smrti. Všichni víme, že na každého jednou dojde. Voldemortovi se dařilo unikat smrti mnoho let a na tohle ponaučení už zapomněl. V knize mu to proto musí Harry trochu připomenout. Důkladně mu vysvětluje, v čem se celý život mýlil a že jednou zemře jako kdokoliv jiný. Ve filmové verzi je Pán zla jen zasažený smrtelnou kletbou a nedostane žádnou mravní lekci.

Neville a jeho důležitá role
Neville působí trochu jako ňouma, který má smůlu a vše pokazí. Umíte si představit, že by on byl tím vyvoleným a čelil Voldemortovi? Jistá věštkyně nejspíše ano. Vyřkla totiž proroctví o chlapci, který přežije. Tím chlapcem má být díte narozené v červenci, jehož rodiče již třikrát čelily Voldemortovi. Shodou okolností to platí pro Nevilla i Harryho. Kdo je nakonec chlapcem z proroctví, už víme. Ovšem i Neville by si možná nevedl úplně špatně, protože i on se v závěru blýskne hrdinstvím, když zničí viteál. Ve filmu tenhle hrdinský kousek působí trochu nahodile, ale čtenáři knih určitě vědí, co k tomu vše vedlo.
V knize Hermioně tolik leží na srdci dobro domácích skřítků, že založí spolek na ochranu jejich životní úrovně, do kterého, nutno dodat, že dost nedobrovolně, zapíše i Harryho a Rona. Jednou se trio dokonce dostane do bradavické kuchyně, kde je svědkem celého mechanismu přípravy velkolepých školních hostin. Na plátně jsme tohle bohužel neviděli.

Zdroj: https://g.cz/pred-21-lety-vysel-kamen-mudrcu-tady-je-12-rozdilu-mezi-knihami-a-filmy-o-harrym-potterovi
26. června 1997 se na pultech britských knihkupectví objevila kniha s názvem Harry Potter a Kámen mudrců. V ten moment asi nikdo netušil, že je to první ze sedmi dílů série tak zásadní, že ji i po dvaceti letech budou zbožňovat děti i dospělí z celého světa. Všichni víme, že neméně úspěšná byla filmová série podle knížek natočená, přesto v ní několik zásadních věcí chybělo. Co všechno filmaři vlastně vypustili?

Zdroj: https://g.cz/pred-21-lety-vysel-kamen-mudrcu-tady-je-12-rozdilu-mezi-knihami-a-filmy-o-harrym-potterovi/
26. června 1997 se na pultech britských knihkupectví objevila kniha s názvem Harry Potter a Kámen mudrců. V ten moment asi nikdo netušil, že je to první ze sedmi dílů série tak zásadní, že ji i po dvaceti letech budou zbožňovat děti i dospělí z celého světa. Všichni víme, že neméně úspěšná byla filmová série podle knížek natočená, přesto v ní několik zásadních věcí chybělo. Co všechno filmaři vlastně vypustili?

Zdroj: https://g.cz/pred-21-lety-vysel-kamen-mudrcu-tady-je-12-rozdilu-mezi-knihami-a-filmy-o-harrym-potterovi/

Okomentovat

21 Komentáře

  1. Naprosto souhlasím. HP filmy i knihy mám ráda. Filmy jsou v tomto případě hodně povedené, ale stejně se ukazuje, že do knihy se toho vejde mnohem víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Filmy hodnotím jako hodně povedené, ale knihy jsou stejně bohatší :)

      Vymazat
  2. Chtěla jsem napsat, že mi nejvíc vadí vynechání Oslavy úmrtí. Pak jsi mi připomněla SPOŽÚS. A bitvu v astronomické věži. A Brumbálovu rodinu... A všechno. Jo, vynechali toho dost. Zrovna ta oslava úmrtí byla jednou z mých nejoblíbenějších kapitol...:-( :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí to nejdůležitější ve filmech opravdu je a i když toho vynechali dost, jsou to scény, s kterými jsem ochotná se nějak smířit :) Ale samozřejmě je to škoda :)

      Vymazat
  3. Ve filmu nejvíc chybí mravní lekce pro Voldemorta. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím :) Tu by Voldemort potřeboval a moc pěkně by se na to koukalo :)

      Vymazat
  4. A taky patroni - Harry ma jelena(jeho otec se menil v jelena, matka mela lan) a vysvetleni komu puvodne patril Pobertuv planek Bradavic - ve filmu jsou jen naznaky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je naprostá pravda :) Patroni tam sice jsou, ale to vysvětlení k nim už moc ne :)

      Vymazat
  5. Parádní článek! Musím se přiznat, že celou sérii filmů jsem viděla asi až v 17. Narovinu na knihy jsem moc líná :D Ale tohle srovnání se mi moc líbilo! Nechtěla by jsi takhle rozebrat více filmů, které jsou podle knižní předlohy? :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se ti srovnání líbilo :) Já na Harrym vyrůstala a už od 11 chtěla dostat dopis z Bradavic :D Určitě ještě nějaké takové srovnání bude :) Je se na co těšit :)

      Vymazat
  6. Super článek. :) Je škoda, že se tyto věci ve filmu neobjevily. Třeba tu duchařskou oslavu bych moc ráda viděla i tam. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duchařská oslava by mohla být vážně zajímavá :) Jen ten zvuk hudebních pil klidně oželím :D

      Vymazat
  7. Filmy jsou skvělé (můžu se na ně dívat pořád dokola a neomrzí mě to.. :D), ale na to kouzlo knihy prostě nemají.. :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Filmy jsou natočené na jedničku, ale knihy jsou na jedničku s hvězdičkou :D

      Vymazat
  8. Když jsem četla knihy, bylo to pro mě úplně nové dobrodružství! :) Winky a SPOŽÚS mi ve filmech dost chybí, stejně jako ostatní scény, ale co, alespoň si to můžeme přečíst a dosadit do filmu :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, aspoň nás ty knihy mají čím překvapit :)

      Vymazat
  9. Největší rozdíl mezi knihami a filmy je, že se filmy od čtvrtého dílu vyprdli na logickou posloupnost, vysvětlení a budování (včetně všech tebou uvedených detailů ale i hory dalších) a šlehaly sled scén bez řádného propojení. Bez knížky bych třeba vůbec netušila, o co sakra jde v pátým díle, a měla bych problémy i ve čtvrtým. Šestej bych pak brala jako oddechovku, kde se něco dělo až na konci, a sedmej rozdělenej na dva by byl jenom souhrn akčních scén. To je ale velkej problém mnoha adaptací knih... bohužel. Ale líbí se mi, když se fanoušci pokusí některé ty scény sehrát sami. Třeba mě velice uchvátil kraťas se smrtí Ariany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O kraťasu se smrtí Ariany slyším poprvé, ale hodně mě to zaujalo :) Já zase slyšela o tom, že má být fanouškovský film o Voldemortovoi, ten bych opravdu ráda viděla a to úsilí fanoušků fakt oceňuji :) Klobouk dolů, podle traileru to vypadalo moc dobře :)

      Vymazat
  10. Podobný článek mám v hlavě už nějakou dobu. Očividně ho udělám trochu později a trochu jinak. Nedokážu se ho úplně vzdát. O:)
    A jinak souhlasím, filmoví diváci jsou o mnoho ochuzeni. A já se už nemůžu dočkat až si tohle léto Harryho přečtu znova! ❤️

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se i na tvůj článek, určitě bude zase podaný jinak a zajímavě :) Navíc Harryho není nikdy dost :)

      Vymazat
  11. Musím říci, že mi ve filmu nejvíce chyběla scéna Loučení s Dursleyovými, prý jí natočili, ale vystřihli, což je škoda.
    Mnoho tam toho nebylo, ale už někdy od třetího dílu se říkalo a psalo, že filmy jsou dělané pro ty kdo četl knihy spíše, než pro ty kdo ne. :)
    Velmi krásný článek.

    OdpovědětVymazat