Recenze: Oheň probuzení

Výsledek obrázku pro draconis memoriaAutor: Anthony Ryan
Vydání: Host, 2018
Série: Draconis Memoria, první díl
Žánr: thriller
HODNOCENÍ: ★★★

Arradsie kdysi byla říše plná mocných draggů. V žilách jim kolovala magická síla. Jenže časy, kdy se po nebi svobodně proháněla hejna draků, už minuly.

Všichni draggové - ohniví červení, inteligentní modří, zelení i nejmocnější černí, vymírají. Není nic cennějšího, než jejich krev. Pro obyčejné lidi může být jediná kapka smrtící. Ovšem pro Krvožehnané je zdrojem nesmírné moci. Modrá krev pro telepatii, červená umožňuje ovládat oheň, zelená léčí a černá dává nadlidskou sílu. Draggové chovaní v zajetí ovšem chřadnou a jejich schopnosti se vytrácejí. Na obzoru je válka se sousední Korvantinskou říší a porazit nepřátele bez kouzelných elixírů půjde dost těžko. Jedinou nadějí je bájný Bílý dragg, který má být nejmocnějším draggem na zemi. Jakou moc asi může mít jeho krev?

Je proto vyslána výprava do hlubin kontinentu, aby našla legendárního bělokožce. Claydon Torcreek, zlodějíček a neregistrovaný Krvožehnaný, se nedobrovolně ocitá mezi členy výpravy. Další hrdinkou je tajná agentka Lizanne, která riskuje život při pátrání po mapě k Bílému draggovi. Ve vyprávění se ještě střídá Corrick Hilemore, který náhodou dopluje až na kraj světa. Všichni tři musí bojovat, aby zabránili válce. Jenže na světě jsou mnohem mocnější protivníci, než lidé...
Anthony Ryan je u nás známý svojí sérií Píseň krve. Oheň probuzení však čtenáře zavede do úplně nového světa. Musím přiznat, že jsem se na něj neskutečně těšila. Miluji draky v knihách, epické fantasy a dobrodružné výpravy.

Draků najdete v knize vrchovatě. Nazývají se tu sice draggové, ale jak můžete vykoukat už z obálky, draggové jsou skutečně draci, jak se patří. Jsou tu chováni jako dobytek na porážku. Všichni přátelé Eragona a Safiry proto zapláčou, ale nenechte se zmást. I tady se v dracích skrývá více, než se na první pohled zdá.

 Svět, ve kterém se kniha odehrává, je nesmírně bohatý. V knize najdete spoustu nových slovíček, míst a postav. Syndikát, Krvožehnaní, Krvespal, Kovolodní společnost. To je jen zlomek nových informací. Až do konce jsem v tom neměla jasno. Autor vás prostě pustí volným pádem z nebe a buď roztáhnete křídla jako drak, nebo si nabijete čumák. Zorientovat se v tomto světě je těžké a přitom má tolik, co nabídnout. Zavání střelným prachem i dračím ohněm.

 Oheň probuzení má vše, co by měla dobrá fantasy mít. Draky, dobrodružství, odvážné hrdiny, velkolepý střet dobra se zlem. Zkrátka je to fantasy jako řemen a na první pohled nad ní milovník fantasy bude slintat blahem. Ale je tu háček. Autor by svým vyprávěním uspal i rozzuřeného draka.  Po pár stránkách vám zaručeně začne padat hlava. Celé je to monotonní a bez emocí. Autor zbytečně knihu protahuje a je v ní spousta pasáží,kdy se neděje téměř nic. Závěr je naprosto bravurní a fantastický. Nezachrání to ovšem výsledný dojem. Příště dejme autorovi napít trochu krve červeného dragga a možná pak příběh trochu nabere spád a výbušnost.

Okomentovat

16 Komentáře

  1. Na túto knihu sa nesmierne teším, hoci teraz som vo svojom nadšení trošku opatrnejšia, nakoľko som narazila už na niekoľko podobne opatrných recenzií. Tak uvidím, no. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě byla celkem zklamáním, ale je pravda, že jsem měla velká očekávání. Snad se ti bude líbit více :)

      Vymazat
  2. Párkrát jsem na ni narazila a tedy vypadá docela dobře. Nejvíce se mi líbila tvá poslední věta. :) Pokud tedy na knihu narazím, určitě bych po ní šáhla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že tě kniha zaujala. Je pěkné vidět, že i fantasy má své příznivce :) Hezké čtení přeji :)

      Vymazat
  3. Tuhle knížku bych si asi úplně nevybrala, ale je tady hezky vidět, jak má každý čtenář jiný vkus :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda :) Sto lidí, sto chutí :) A já tě s chutí na nějaké čtení nalákám příště :)

      Vymazat
  4. Neviem sa dočkať, kedy sa do tejto knihy pustím, aj keď začínam sa trochu obávať, pretože toto nie je prvý názor, ktorý hodnotí knihu podobne ako ty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka mi přišla zbytečně zdlouhavá, ale konec pak stojí za to. Snad se ti taky bude líbit, každopádně přeji pěkné čtení :)

      Vymazat
  5. Nevím jestli by tahle byla pro mě, ale to je o vkusu a určitě může být skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to epická fantasy a pěkně tlustá. Není to čtení pro každého,ale nakonec to bylo rozhodně zajímavé :)

      Vymazat
  6. Na to, jak thillery nemám ráda, mě tato knížka dost zaujala! Miluji taky draky v knížkách a tato musí být skvělá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme dvě :) Taky naprosto miluji draky v knihách, proto jsem si ji musela nutně přečíst :)

      Vymazat
  7. tak s tim poslednim odstavcem mi mluvis primo z duse... tahle kniha byla obsahove super, ale zpracovani bylo utrpenim...

    OdpovědětVymazat
  8. Úplně přesně vím, že tuhle knihu jsem taky chtěla číst... Ale nějak to zatím nevyšlo :D

    OdpovědětVymazat
  9. Haha, dobré zakončení! Jinak k této knížce bych se ani nechystala, jelikož to téma úplně nemusím, ale jsem moc ráda, že hezky upřímně recenzuješ.

    OdpovědětVymazat
  10. Fantasy je můj veliký šálek čaje takže dřív nebo později určitě knihu vyhledám a přečtu si ji :) Děkuji za tip

    OdpovědětVymazat