Recenze: Matčina hra


Výsledek obrázku pro matčina hraAutor: Sandie Jones
Vydání:
Cosmopolis, 2019
Žánr:
psychothriller s tchýní na zabití
HODNOCENÍ:
★★★★

Budoucí nevěsta jejího syna si vybírá dokonalé svatební šaty. Ona ale ví, že si je nikdy neoblékne. O to už se postará. Pro svého syna udělá cokoliv...

Emily zatím nehledá toho pravého. Ovšem pak na nudné konferenci zatouží po skleničce rosé a na baru potká Adama. Jeden šibalský úsměv a je z toho láska jako trám. Konečně našla svého pana Božského, který se zdá naprosto dokonalý. Je tu však drobný háček. Spolu s ním do jejího života vpluje tchýně Pammie, která si počíná jako buldozer, co chce zdemolovat veškerou jejich lásku a štěstí. Pammie se nehodlá svého syna vzdát a je ochotná jít i přes mrtvoly...

Pravděpodobnost, že narazíte na psychopatickou důchodkyni, je celkem malá. Ale světe div se, tady je jedna jako vyšitá. Konkurovat jí může snad jen Dolores Umbridgeová z Harryho Pottera a i té naše ,,milá,, Pammie šlape na paty. Ve zkratce si ji představíme. Je to manipulátorka, co neváhá sáhnout po zbraních toho nejtěžšího kalibru. Je milá asi jako kudlanka nábožná, připravená sežrat svého ženicha. Jen s drobným rozdílem, Pammie, si vzala na paškál potenciální nevěsty svého syna.

Matčina hra je výborně napsaný psychothriller, ve kterém oblíbené téma vtípků o nesnesitelných tchýních, přeroste v něco mnohem drsnějšího. Mezi hlavní hrdinkou Emily a její protivnicí se postupně rozehraje hra na kočku a myš, za kterou by se nemuseli stydět ani Tom a Jerry. A vy tomu jejich kočkování budete přihlížet se zatajeným dechem.

Kniha je psaná z pohledu Emily. Díky tomu se do příběhu snadno vžijete a jen těžko ho budete odkládat před dočtením. Postupně přibývá napětí a příběh se vám dostane pod kůži. Svůj podíl na tom mají i realistické postavy, které se vyvíjejí. Možná si myslíte, že víte, jak to skončí. Ale pletete se, to vám garantuji. Za šokující závěr připisuji body k dobru. Naopak výtku mám k Emily, kterou občas budete proklínat, že si neumí trochu dupnout. Nechá si toho líbit více, než je zdrávo. Její drahý, maminčin mazánek, si nezaslouží nic jiného, než kufr před dveře a kýbl vody na hlavu. Emily má sice kuráž, ale prospělo by jí odhodit růžové brýle.

Jinak jde ale o velmi zdařilé a silně návykové čtení. Rozhodně by si Matčinu hru měl přečíst každý, kdo touží po dobrém psychothrilleru. Snad až na nevěsty. Číst ji těsně před svatbou může být krapet znepokojivé!
 Knihu můžete zakoupit ZDE
Logo

Okomentovat

15 Komentáře

  1. Také jsem knihu četla a Adama bych vyhodila ze svého bytu už na začátku :D Takový maminčin mazánek, to není ani možný :D

    Jak se ti líbil závěr?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Adam by letěl :D Závěr byl překvapivý :) Já už myslela, že je jasný jak to dopadne a ono to nakonec bylo úplně jinak. I když takhle zpětně jsem si pak uvědomila, že nějaké náznaky tam byly :)

      Vymazat
  2. Zní to moc dobře a rozhodně knize dám šanci. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle mě teda ale hodně zaujalo, pokud si na ní vzpomenu až budu zase shánět knížky, určitě si ji chci přečíst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě nalákala, knížku uritě doporučuji :)

      Vymazat
  4. damn, jsem ten člověk co většinou hledá knížku podle obálky, a sice že mě obálka nezaujala, tak ten příběh mega, hlavně je originální :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že obálka je nenápadnější, ale jinak kniha rozhodně stojí za to :)

      Vymazat
  5. Mě kniha zaujala už podle obálky. I přesto že thrillery moc nečtu, tenhle nevypadá špatně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu je to skvělý thriller, vřele doporučuji :)

      Vymazat
  6. Super recenze. Je sama o sobě pořádně napínavá, co teprve kniha... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, tak to mě těší :) A kniha ta je vůbec pořádně napínavá, tak jako má správný thriller být :)

      Vymazat
  7. Znie to zaujímavo, ale neviem, či by som na to mala odvahu :D Ale šancu by som tomu mohla dať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odvahy na to není zase tolik potřeba, není to nic krvavého ani drsného :) Spíše na psychiku ale hlavně je to pořádně napínavé:)

      Vymazat
  8. Četla jsem a plně souhlasím s tvojí recenzí, hlavně s tím že zasloužil vyhodit :D hned na začátku.

    OdpovědětVymazat