Recenze: Krvavý lístek

Autor: Crystal Smith
Vydání:
CooBoo, 2020
Žánr: 
young adult fantasy
HODNOCENÍ : ★★★★

Princezna Aurélie je v nesnázích. Je první renaltskou princeznou po mnoha letech. Její povinností je uzavřít sňatek s princem a zajistit tak mír. Jenže v žilách jí koluje zakázaná a mocná krvavá magie, která lidi děsí. Trestem za kouzla je smrt. Zákon, který platí i pro princeznu.

Ve vlastní zemi bude vždy v nebezpečí. Její jedinou naději je provdat se za prince ze sousední země. Večer před odjezdem se ale vše ošklivě pokazí a Aurélie je vyhnána z rodného království. Na útěku se jí však čáry máry budou proklatě hodit. Je totiž zrazena a najednou nemá vůbec nic. Nepřátele jsou jí v patách, princ na bílém koni ji zachránit nepřijel, protože je krapet churavý, a královská krev už jí nepomůže. Nebo snad ano? Může být magie tou správnou cestou, která ji dovede zpátky k jejímu trůnu?

Nejsilnější kouzla vyžadují největší oběti

Krvavý lístek je prvním dílem nové série, která slibuje to nejlepší ze současné young adult fantasy. Zakázaná magie, princezna na útěku, zrada, ukradené království a romantika. To jsou osvědčená lákadla a knize se jen těžko odolává.

Hlavní hrdinkou je princezna Aurélie, která je přinucená uprchnout z domova. Ztratí své blízké, ne však naději. Vše se však zamotá a místo v princově náruči skončí jako žebračka za zdmi jeho města. Ani tady však není v bezpečí. Zlý čaroděj chce zničit celé město a zastavit ho nebude vůbec snadné. Navíc ani čarodějky nejsou imunní vůči lásce a tak Aurélie propadne tomu největšímu kouzlu ze všech. Nemusíte se však bát, že úplně ztratí hlavu. Stihne mezitím zachraňovat město i spřádat pomstu. Je to zkrátka akční holka.

Ono podobných princezen na útěku už tu bylo více, třeba princezna Catherine ze Zlodějů dýmu nebo Lia z Falešného polibku. Tohle trio jako kdyby si z oka vypadlo. Aurélie je však taky sympatická a věřte, že spolu s ní se vám bude líbit i její nový známý Zane. 

Originální je však svět, ve kterém se příběh odehrává. Je plný magie a má spletitou historii. Na začátku se v tom možná budete ztrácet, stejně jako já. Jde totiž o čtení, které má velký spád a nenechá vás lítat s hlavou v oblacích. Naopak je to samé překvapení. Ucítíte i záchvěvy romantiky z milostného trojúhelníku. Ten je tu ovšem nenápadný.  Přestože tu jsou všechna tradiční klišé, příběh vás snadno vtáhne. Kniha má velký potenciál a všechny předpoklady k tomu prosvištět knižním trhem jako odjištěný granát. Jenže autorka jaksi nezapálila tu rozbušku úplně. Příběh by si zasloužil více prostoru. Odehraje se toho v něm skutečně hodně a některé pasáže jsou jako blesk z čistého nebe. Naprosto nečekané. Což je někdy skvělé, ale vztahy a emoce by se neměli uspěchat. Přesto to byl skvělé čtení, na jedničku s hvězdičkou tomu však ještě něco chybělo.

Okomentovat

10 Komentáře

  1. Na Krvavý lístek jsem koukala hlavně kvůli obálce, ale po tvé recenzi o knize začínám silně uvažovat :-) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Ja osobne som od knihy čakala temnejšiu atmosféru, predsa len krvavá mágia a tak. Ale inak ma to bavilo, viaceré veci mala autorka dobre premyslené napríklad história a veľmi sa mi páčil nápad s magickou hradbou ako ochranou mesta. Som zvedavá na pokračovanie :-)

    OdpovědětVymazat
  3. U téhle knihy stále váhám, jestli se do ní pustit nebo ne. Každopádně pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to dobře, takže si připisuji na seznam. :) Určitě knihu zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze. :) Hned na první pohled se mi kniha zalíbila a teď po přečtení recenze si jsem ještě jistější, že se k ní v budoucnu dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. O knížce čtu poprvé, ale rozhodně mě zaujala. Vypadá to na zajímavé čtení a co jiného dělat teď v karanténě.. :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  7. Tahle knížka neustále poutá moji pozornost, ale ani po tvojí recenzi si nejsem jistá, jestli by mě stoprocentně bavila :D :)

    OdpovědětVymazat
  8. O téhle knížce slyším poprvé, ale okamžitě mě zaujala. Rozhodně si ji přidám do seznamu a tobě děkuji za recenzi. Tohle vypadá, jako můj šálek čaje. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavý tip! Myslím, že na čtení teď máme všichni dost času :D

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá to zajímavě a po téhle knize už nějakou chvilku pokukuji, tak jí asi šanci dám :D

    OdpovědětVymazat