Recenze: Máš mě v krvi

https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383471/big_mas-me-v-krvi-bD7-383471.pngAutor: Elizabeth Norebck
Vydání:
Knihy Dobrovský, Vendeta, 2020
Žánr:
psychothriller, který se vám dostane do krve
HODNOCENÍ : ★★★★★

Jak tenká je hranice mezi nadějí a šílenstvím?

Na jejím pomezí stojí psycholožka Stella, která má za sebou krutou zkušenost. Před lety se jí ztratila milovaná dcera. Po malém batoleti zbyl jen prázdný kočárek převrácený v písku. Všichni se domnívají, že se utopila. Stella však nikdy nepřestala doufat. Vždy věřila, že její dcera je naživu a jednoho dne ji najde. Jenže teď se zdá, že ona našla ji...

Když na její terapie začne chodit mladá dívka Isabelle Karlossonová, je Stella přesvědčená, že jde o její ztracenou dceru. Stella proto znovu začíná klást otázky a pátrat v minulosti. Ovšem čím hlouběji pátrá, tím více se nad ní stahují mračna. Obdržela vyhrůžku smrtí, je paranoidní a vlastní manžel ji chce poslat do blázince. Je to vše pouhá náhoda nebo jen bujná představivost? Jak poznat, co je jen výplod mysli, která se zoufale drží střípku naděje, a co je skutečnost?

Máš mě v krvi je výborný thriller, který vám ukáže, jak krutě si s námi vlastní mysl může pohrávat. Zkrátka představte si, jaké to asi je, když psycholožka prožívá pořádné psycho? Už jen podle toho poznáte, že tohle bude skvělá psychothrillerová krasojízda.

Příběh je vyprávěný z pohledu tří žen. Hlavní postavou je Stella, která se nemůže vzpamatovat ze zmizení své dcerky. Nedokáže na ni zapomenout. Pořád zůstávají nezodpovězené otázky a naděje. Když k ní pak na terapii přijde nová pacientka Isabelle, vidí v ní svoji dceru. Další vypravěčkou je Isabelle, která hledá sama sebe. Poslední úhel pohledu vám poskytne její matka Kerstin. Postavy tak vidíte v různém světle a díky tomu jste jako na trní, protože nevíte, čemu věřit.

Pořád se ptáte, jestli je hlavní hrdinka blázen? Klame jí vlastní mysl? Je to jen výplod naděje nebo pravda? Máš mě v krvi je příběh o lásce, posedlosti a o jemné rovnováze mezi nimi. Pracuje s našimi největšími obavami, jako je ztráta dítěte a vlastního rozumu. Začíná jako rafinovaný psychothriller. Postupně si vás získává, nechává skoro bez dechu a do toho se spirála pochybností točí čím dál zběsilejším tempem. Síť lží a šílenství se zamotává a příběh nakonec finišuje jako ledový thriller, z kterého mrazí. I když je na začátku zbytečně zdlouhavý a hlavní hrdinka občas šíleně nesympatická, nedokážete se od něj odtrhnout a to je nejdůležitější. Máš mě v krvi se vám zkrátka dostane pod kůži, vlije vám adrenalin až do krve a jen těžko se ho zvládnete zbavit dříve, než před poslední stránkou.

Okomentovat

12 Komentáře

  1. Moc pěkná recenze. :) Tahle kniha mě láká od první chvíle, co jsem ji viděla a to i přesto, že thrillery příliš často nevyhledávám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tě láká, protože opravdu stojí za to :)

      Vymazat
  2. To zní zajímavě. Díky za tip na čtení, knihovnu už otevřeli, tak se podívám, jestli nebude k dispozici...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ti bude líbit, mě příjemně překvapila :) Hezké čtení :)

      Vymazat
  3. To vypadá dobře, asi knihu vyzkouším :) pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě ji můžu jen doporučit :) Na thrillery jsem celkem vybíravá a tenhle patří rozhodně k těm lepším :)

      Vymazat
  4. Vypadá to moc dobře. Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemšá za co, ráda jsem tě nalákala ke čtení :) Snad budeš spokojená :)

      Vymazat
  5. Super recenze!!

    Sestra je z knihy nadšená, já už ji chci taky číst! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš se a co těšit :) Ale sestra ji určitě brzy přečte, je tak napínavá, že se těžko odkládá :)

      Vymazat
  6. Zní to jako skvělá kniha, asi si ji přidám na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka za přečtneí rozhodně stojí :) Jestli se do ní pustíš, snad se ti bude líbit, stejně jako mě :)

      Vymazat