Med v hlavě, marmeláda v srdci

Autor: Hilly Martinek
Vydání: Grada, 2020
Žánr: hřejivá i smutná emoční ždímačka
HODNOCENÍ : ★★★★★
Marmeláda v srdci, to je ten pocit, když člověk někoho silně miluje.

Med v hlavě, takové je to zapomínat a ztrácet sám sebe.

Tilda žije se svým manželem Philippem a dvěma dětmi v Hamburku. Vede klidný a spokojený život. Jenže i když miluje své děti a čas strávený s nimi, má pocit, že jí v životě něco důležitého chybí. Chtěla by dokázat něco víc, než jen být matkou v domácnosti a manželovou ozdobou na večírky. Jakoby jí pořád něco bránilo splnit si své sny. Tyhle myšlenky však vždy rychle odežene a život běží dál ve vyjetých kolejích. Teď má  ale další starosti. Její otec Niko nápadně zapomíná a Tilda se děsí, že by to mohl být počátek nemoci, kterou  již jednou zažila...

Tilda se proto vrátí ke vzpomínkám ze svého dětství. Její deníky ukrývají zápisky z posledního léta, které strávila se svým dědečkem Amandusem. Ten trpěl Alzheimerovou chorobou a život s ním byl naprosto nepředvídatelný. Krapet zapomíná, knihy si rovná do ledničky, umí odpálit perfektní ohňostroj nebo zkrátit keře na deset centimetrů. Zkrátka to jedno léto s ním bylo nejbláznivější a nejsmutnější, ale i plné dobrodružství a zážitků. Jedenáctiletá Tilda má totiž pro blázniviny svého dědečka pochopení. Protože nemoc je neúprosná, Tilda se snaží, aby byl dědeček šťastný a tak mu plní poslední velké přání. Společně se vydávají na cestu do Benátek...
 Med v hlavě, marmeláda v srdci je úžasně dojemný a humorný příběh o dědečkovi, který trpí Alzheimerem. Bylo to mé první setkání s edicí 7lásky a okamžitě jsem se do příběhu zamilovala. Tahle kniha nabízí totiž mnoho krásného i smutného. Je o boji s neúprosnou nemocí, která nebere ohledy na to, jak moc své blízké milujeme. Zároveň je i o chvílích s dědečkem, plných porozumění a lásky.

V knize jsou vtipné momenty, protože dědeček je jako neřízená střela. Nikdy nevíte, co od něj čekat. Třeba když dostane za úkol ostříhat keře o deset centimetrů nebo se pokouší péct koláč. Nad těmito momentkami se zasmějete, ale i politujete rodinu, která tomu musí neustále čelit. Rozplynete se dojetím nad společnými chvílemi dědečka a Tildy. Ti dva si báječně rozumí, protože malá Tilda dokáže s dětskou naivitou brát dědečka takového, jaký je. 

Za tím ším však stojí nemoc. Alzheimerova choroba je zákeřný soupeř. Představte si hlavu jako knihovnu plnou knih. Občas jedna, dvě vypadne a zůstane po ní jen černá díra. A postupně těch knih padá více a více, až nezůstane nic. Jednoho dne  nastane moment, kdy pacient s touto nemocí nepozná své blízké.

Příběh je vyprávěn z pohledu Tildy a střídají se kapitoly ze současnosti a z osudného léta s jejím dědečkem. Autorka se moc nezaměřuje na detaily a popisy, ale spíše na emoce. Kniha díky tomu  pohladí na duši a zahřeje u srdce. Budete obdivovat malou a odvážnou Tildu a zároveň vám ukápne pár slz dojetí i smíchu. 

 film


Med v hlavě, marmeláda v srdci je zkrátka silná kniha a stejně nádherný je i stejnojmenný film.  Jestli vás oslovila tato kniha, film rozhodně nesmíte vynechat. Upřímný obdiv všem hercům. Dědeček s Alzheimerem je naprosto přesvědčivý. Scény, kde popisuje, jak mu v hlavě zůstalo jen prázdno nebo ty, kde je šťastný, jsou doslova emoční ždímačka. Stejně okouzlující je malá Tilda. Společně ve filmu prožijí své léto a výpravu do Benátek. Knihu i film zkrátka spojuje nádherný příběh o lásce a rodině, který mohu jen doporučit. 

Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Grada
Knihu můžete zakoupit zde. 

Okomentovat

14 Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Není za co :) Ráda jsem inspirovala ke čtení :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. Původně jsem si knihu zařadila mezi ty, které nechci číst, ale teď jsme zásadně změnila názor. :) Takže děkuju moc za přesně a zajímavé podané info. A také za informaci o existenci filmu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem původně chtěla knihu vynechat. Nějak mi nepřišlo, že by to mohlo být to pravé a zábavné čtení. Nakonec to byla úžasná kniha a moc milé překvapení! :)

      Vymazat
  3. Vypadá to na moc milou a smutnou knížku. :) Ani jsem netušila, že k ní vůbec existuje film. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc milá, smutná,ale i veselá a hřejivá kniha :) Vřele doporučuji k přečtení :)

      Vymazat
  4. Zaujalo ma, že aj filmové speacovanie je vydarené, tak snáď sa dostanem ku knihe alebo aspoň filmu, ďakujem za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji, knihu nebo film. Obojí je krásný příběh :)

      Vymazat
  5. Kniha mě nadchla, pohltila a ještě teď nad ní občas přemýšlím. Autorka si skvěle pohrála s pocity a emocemi a dokázala vtáhnout do děje. Film jsem ještě neviděla, ale ráda bych to jednou napravila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se ti kniha taky tolik líbila :) Film rozhodně stojí také za to :)

      Vymazat
  6. To vypadá zajímavě.. snad by mi ale z toho nebylo moc smutno. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím že ne :) Je to sice smutné téma, ale podané moc hezky :) Spíše budeš dojatá i se u toho zasměješ :)

      Vymazat
  7. Kniha se velmi líbila, film jsem neviděla a i se nechystám, tahle kniha má své osobité kouzlo .)

    OdpovědětVymazat
  8. Na knihu se chystám a už i velmi těším,

    OdpovědětVymazat