Čím vás překvapí Snowpiercer

Seriál Snowpiercer neboli Ledová archa nedávno dokončil svoji letošní jízdu. I přes počáteční nedůvěru byl závěr učiněná krasojízda a mile překvapil. Nenechte se proto pobízet dvakrát a nastupte na palubu postapokalyptického vlaku, dlouhého 1001 vozů, který se prohání zamrzlou pustinou a je poslední archou lidstva...

 Snowpiercer je seriál, který se rozjel v červnu na Netflixu. Před pár dny vyvrcholila první série napínavým finále. U nás ho najdete pod jménem Ledová archa. Seriál těží ze svého předchůdce, stejnojmenného filmu, a představuje takovou ,,Hru o trůny,, uvnitř vlaku. Na začátku měl dost pomalý a nezajímavý rozjezd. Jako každý správný vlak však postupně nabral správnou rychlost a směr. A tak i když první díly byly podprůměrné, závěr už se povedl. Řítil se dostatečně zběsile a správným cliffhangerem všechny úplně vykolejil. Pojďme si proto přečíst, čím vás Snowpiercer překvapí:


 Neotřelým nápadem
 Představte si vlak dlouhý přes tisíc vozů, který se plnou rychlostí řítí přes zamrzlou pláň. Na obzoru jsou jen trosky města a široko daleko ani známka života. Jen ledová planina, mráz hluboko pod nulou a jeden vlak, poslední naděje lidstva. Snowpiercer neboli Sněhoborec, jak se vlak jmenuje, je poslední archou lidstva. Neustále se řítí vpřed a nikdy nesmí zastavit...


Země se totiž stala neobyvatelnou. Lidé se snažili zmírnit následky globálního oteplování a planetu ochladit. Poněkud to ale přehnali a výsledkem je doba ledová. Venku je mráz minus 100 stupňů Celsia, který nepřežije nic. Jediné živé bytosti se vezou na palubě vlaku, který sestrojil předvídavý pan Wilford. Ten už sedmým rokem objíždí kolem země a představuje takový malý vlastní svět. Na jeho palubě si totiž nejsou všichni rovni a z toho pramení větší a větší nepokoje...

Nelogičností
Abyste Ledovou archu zkousli, musíte být dost tolerantní. Pokud lpíte na detailech a logice, dostanete z úvodních dílů kopřivku. Vlak s věčným motorem se totiž řítí po své trase a objíždí celou zeměkouli.  Koleje jsou i po letech mrazu v bezvadném stavu, ve vlaku funguje elektronika  a poslední vadou na kráse je fakt, že v první třídě došel kaviár. Máte proto tisíc otázek. Jak to sakra může fungovat? Jaké mají palivo, jak to, že jim nedojde energie, potraviny nebo i ta chuť na kaviár? Proč vlak, nebyl by lepší nějaký bungr? Přesně takové otázky si dávají asi všichni zvědavci a rejpalové. Pokud ale překousnete začátek, kde se vše bere jako hotová věc, dočkáte se drobných odpovědí. Postupně tvůrci dávají pár vysvětlení. Třeba, že vlak musí pořád jet, jinak věčný motor přestane fungovat. Nebo že, ve vlaku si pěstují vlastní rostliny a chovají zvířata. Takže alespoň základní logiku to má.


Kontrastem dvou světů a nedostatkem pudu sebezáchovy 
 Vlak je taková miniverze celé společnosti, přičemž platí jednoduché pravidlo. Čím jste blíže k přední části vlaku, tím bohatší jste, tím pohodlnější je váš životní styl ve vlaku a naopak. Ve vlaku jsou totiž dva světy. Bohatí a chudí. Vepředu se veze privilegovaná smetánka, která si užívá luxus a zkáza celého světa je jim prakticky fuk. Uprostřed se vezou pracující, kteří zajišťují chod celého vlaku. Na samotném konci, v posledním vagónu, jsou chudáci, kteří naskočili do vlaku bez jízdenky. V tváří tvář blížící se smrti se vzbouřili a obsadili poslední vagón, ve kterém teď přežívají v naprosté bídě. Rebely vzadu vede bývalý detektiv Layton. Chystají povstání. Chtějí převzít vládu nad vlakem a k tomu potřebují své lidi vepředu. Když proto detektiv dostane pozvánku do první třídy, aby vyšetřil vraždu, využijí své šance. Layton odhalí jedno pikantní tajemství a to použije ke vzpouře. Oba světy se proto otřesou v základech.

Jestli jste čekali, že poslední lidé na Zemi se spojí a společně budou čelit všem překážkám, jste tedy úplně vedle. Nejvíce šokující je, že si lidé neuvědomují, že šampaňské tu nebude navždy. Jejich dny jsou sečtené a přesto se pořád ohání stavem svého konta v bance, která už je pohřbená pod tunou ledu. Místo aby byli rádi, že si vypůjčili krátký čas navíc a jejich kosti ještě nezmrzli, řeší důležité problémy, jakože nefunguje vířivka...

Zběsilostí finále
Přiznám se, že první díly mě nudily. Ústřední postava - detektiv Layton se ujímá vyšetřování vraždy a poprvé se podívá do jiných vagónů. Druhou hlavní rolí je Melanie Cavill, která se stará o blaho cestujících v první třídě. Nejprve vás očaruje krásný vizuál a zaujme nový příběh. Postupně to ale vyšumí a seriál postupuje vpřed jen lenivě. Odhaluje toho jen málo a řeší drama o nerovnosti. Pořád jsem si říkala, že seriálu by slušelo nějaké větší drama, jako když vlak třeba vykolejí nebo se venku přece jen najdou nějací bandité, co by rádi do teplíčka. Naštěstí jsem se obojího víceméně dočkala. Poslední díly jsou skutečně napínavé, šťavnaté a řítí se vpřed tempem pendolina. Užijete si intriky, boj o moc uvnitř vlaku i akční scény. 


Cliffhangerem a druhou sérií s návratem ,,Boromira/Nedda Starka,,
pozor spoilery!
Snowpiercer už má jistou druhou sérii. A jak už to tak bývá, končí pořádným cliffhangerem. Díky tomu se budete na pokračování těšit jako kočka na smetanu. Konec dává tušit, že teď začne pořádné vzrůšo. Možná se otevře malý uzavřený svět vlaku a podíváme se trochu dále než za jeho zamrzlá okna. Vážně je posledním vlakem a nejsou už naživu další lidé? Pořádnou čárou přes rozpočet už je totiž fakt, že pan Wilford není mrtvý. A ve druhé sérii ho nebude hrát nikdo jiný než Sean Bean, známý jako Boromir nebo Nedd Stark. Jeho role bývají zajímavé a navíc proslul tím, že jej na place vždy čeká předčasná smrt. Jakou má proto šanci na přežití v katasrofickém seriálu jako hlavní padouch? Sveze se až do konce nebo předčasně za jízdy vystoupí?

 


Okomentovat

22 Komentáře

  1. Tyjo, musím uznat, že mě to docela zaujalo, asi na to mrknu! :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tě seriál zaujal :) Stál za zkouknutí :)

      Vymazat
  2. Videla som trailer na Netflixe, ale ako píšeš je to pre mňa veľmi nelogické. :) Najmä tie koľaje - kto im ich udržiava, veď po tak dlhom čase by už boli v dosť zlom stave. :) Práve z toho dôvodu som si seriál a ani film zatiaľ nepozrela. Ale môj odpor sa pomaly láme, takže kto vie? Možno si ho nakoniec predsa pozriem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelogické to opravdu bylo ale později to tvůrcům asi došlo a začali sem tam trousit pár vysvětlení :) Snad více napoví i v další sérii :)

      Vymazat
  3. Tak o tomhle seriálu slyším poprvé, ale nápad i zpracování vypadá velice slibně (já jsem obvykle jeden ze zmiňovaných rejpalů, ale něco mi říká, že tentokrát to zkusím překousnout)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to chce jít do toho s otevřenou myslí a velkoryse pár věcí přehlédnout :) Ale pak je to pěkný seriál :)

      Vymazat
  4. Parákrát jsem narazila jen na obrázky, ale teda zní to dobře. Připisuji si jej na seznam a až dokoukám pár seriálů, tak jej zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  5. No ten konec!!!! :D Boha jeho, proč mi to dělají? Už se moc těším a to si ještě pořádnou dobu počkáme na pokračování.

    Svět podle Teri Jones

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas, konec se náramně povedl a čekání ted bude nekonečné :)

      Vymazat
  6. On je i seriál? Nedávno jsem viděla film a byla to strašná blbost. Přesně jak píšeš, i mě běžely hlavou přesně tyhle myšlenky a nakonec jsem byla ráda, že byl konec. No dobře, ke konci to bylo trošku zajímavé a napínavé, ale přesto. Bylo to celkově nedotažené, nedomyšlené a herecké obsazení také nic moc.. Seriál mě popravdě moc neláká..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak film jsem nedviděla, ale předpokládám, že bude v podstatě kopírovat tuto první sérii :) My jsme se odma u těch nelogických věcí i pěkně nasmály, takže i to bylo dobré :) Zkrátka tenhle seriál je dobrý, ale lepší je moc nad nepřemýšlet nad detaily:)

      Vymazat
  7. O seriálu slyším poprvé a popravdě mě ani moc neláká... nechám si ho ujít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadí, pěknýchseriálů je teď spousta a času málo :) Takže siasi každý z nás musí vybírat to nejlepší :)

      Vymazat
  8. Ja videla film s Chrisem Evansem a az jsem videla prvni dil serialu, doslo mi, ze jsem to tema nekde uz videla :-) akorat serial me nejak prilis nedostal, videla jsem jen ten uvodni dil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl nebyl žádná velká sláva. Celkově trvalo asi tři díly, než se to trochu rozproudilo a seriál nabíral to tempo hlavně teď ke konci :) Ale zajímá mě i ten film s Chrisem Evansem, schválně to chci porovnat :)

      Vymazat
  9. Netflix máme, ale tento seriál jsem tam ještě nezaregistrovala, ale vypadá dobře. My naposledy rozkoukali Ocelová pěst a po pár dílech jsme se na to vyprdli, protože nás to vůbec nebavilo.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ocelovou pěst zase neznám já :) My Netflix právě máme a zásobuje nás pořád novými a novými seriály, kde na to brát čas..:)

      Vymazat
  10. Prosím, podívej se na stejnojmenný film, který je podle mě mnohem lepší! Pod taktovkou oskarového režiséra a hraje tam Chris Evans:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, na film se chci určitě kouknout a porovnat to :)

      Vymazat
  11. Wow, tak o filmu/seriálu jsem vůbec neslyšela, ale zní to skvěle!! Budu muset zkusit :)

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji moc za tvůj příspěvek. To třeba já bych do bazénu ke kamarádovi už teda našla. Mám takovou pěkně nepříjemnou zkušenost. Byli jsme totiž na narozeninové oslavě a bylo oznámeno, že bude napuštěný bazén. To jsem se takhle koupala s kamarádkou a najednou nám do bazénu začala proudit nějaká hnědá voda. Kamarád totiž nezaplatil za vodu a tak mu tam byly vypuštěny..

    OdpovědětVymazat