Recenze: Útočiště - bomba mezi thrillery

 
Autor:
Jérome Loubry
Vydání: Metafora, 2020
Žánr: atomová bomba mezi thrillery 
HODNOCENÍ: ★★★★★
 
Jediná možnost jak přežít, je uniknout...
 
Mladá novinářka Sandrine se vydává na malý ostrov, převzít pozůstalost po své mrtvé babičce. Ta nikdy neopustila zapadlý ostrov nedaleko pobřeží. Sandrine ji nikdy neviděla, přesto však chce zkusit o ní něco zjistit. Proto přijíždí na ostrov s hrstkou obyvatel, na který není úplně snadné se dostat a ještě těžší je z něj odejít...

Křik mořských ptáků, divoké vlny a tísnivá atmosféra. Ostrov tak ponurý, jako kdyby i světlo a barvy ho opustily. První dojem z ostrůvku není velkolepý. Sandrine brzy poznává místní obyvatele a zvláštní historii tohoto místa. Historie ostrůvku je plná chvilek radosti, když tu byl dětský tábor, ale i hrůzy, jelikož děti se nešťastnou náhodou utopily. Navíc místní mají stále z něčeho strach. Tomuto místu vládne Král duchů a nikdo jej nesmí opustit. Na ostrově zkrátka ožívají děsivé sny a všichni, co jej navštívili, jsou k němu navždy připoutáni...

O pár dní později je Sandrine nalezena na pláži v zakrvácených šatech. Detektiv Damien a lékařka z psychiatrie, se snaží rozplést podivný příběh o ostrově. Sandrine si totiž nepamatuje, jak se z ostrova dostala, ani kde se vzala krev. Jenže ostrov není na žádných mapách. Je snad jen zákoutím pomatené mysli? Podaří se někdy odhalit pravdu i temné pozadí celého příběhu?
 


Útočiště je jednou z knih, u kterých je lepší neprozrazovat příliš mnoho o jejich ději. Na druhou stranu je to však kniha, o které budete chtít mluvit a básnit celé hodiny, protože nic podobného jste ještě nikdy nečetli.

Tahle kniha je jako olympiáda v gymnastice. Při čtení si totiž připadáte, jako kdyby vás autor přinutil dělat salta a stojky na hlavě. Přesně takových obratů o třistašedesát stupňů je totiž v knize hned několik. Jsou naprosto nepředvídatelné a díky nim je tato kniha mistrovským kouskem.

Základní pravidlo je totiž - nevěř nikomu a ničemu. Nevěř své mysli ani příběhu, který ti autor našeptává. Tenhle příběh totiž nemá jasná pravidla a hlavní roli tu má lidská mysl. Ta je nevyzpytatelná a plná zákoutí, z kterých není snadné nalézt cestu ven. Při čtení Útočiště proto doporučuji číst pozorně, všímat si detailů a ideálně si od nikoho nenechat vyzradit pointu příběhu. Vážně, nebuďte nedočkaví a užijte si knihu se všemi zvraty s velkým Z, které nabízí.

Tajemný ostrov opletený záhadami a poznamenaný děsivou tragédií. Už jen to je zaručený recept na úspěch a mrazení v zádech. Autor ale dokonale vykreslil  ponurou atmosféru, jako kdyby barvy nezmizely jen z ostrova, ale z celé knihy. Vše je tajemné a neustále cítíte nebezpečí. Asi jako kdyby vám ďábel položil ruku na rameno a nechtěl ji sundat. Místy je atmosféra tak napínavá, že by se dala krájet. V polovině knihy ale následuje obrat, který překope vše, co jste dosud věděli.

Útočiště je v podstatě kniha, která se skládá z více příběhů, jen to na začátku nevíte. Každý z těchto příběhů a nápadů by vydal na samostatnou knihu a sami o sobě perfektně fungují. Nenajdete tu ohrané příběhy, ploché postavy nebo nudu. Genialita knihy ale spočívá v tom, že zde jsou spojeny dohromady a najednou tu máme něco neobyčejného, takovou atomovou bombu mezi thrillery, která otřese vším okolo a hlavně čtenáři. Její konec vás zanechá bez dechu a beze slov. Je to román, který nezapomenete a budete dlouho přemýšlet o jeho šokujícím finále, takže se nenechte dlouho přemlouvat a pusťte se do čtení!
 
Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Grada
Knihu můžete zakoupit  ZDE

Okomentovat

16 Komentáře

  1. Naprosto souhlasím. Tahle kniha je opravdu něco, nechává čtenáře do poslední chvíle nejistého/napnutého a ten konec... Osobně jsem asi nic podobného nečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se ti kniha taky líbila :) Nic podobného jsem taky do teď nečetla :)

      Vymazat
  2. To zní fakt moc dobře. Určitě se po knize poohlédnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě nalákala :) Rozhodně je to originální kousek :)

      Vymazat
  3. Souhlasím, tohle byla fakt jízda s velkým "J" :-) Metafoře se teď celkově ty thrillery daří, doporučuju i Mráz pod kůží :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju za tip, Mráz pod kůží mě také láká :)

      Vymazat
  4. Tak recenze zní vskutku lákavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, tahle knížka rozhodně lákává je :) A originální, takže pozornost si zaslouží :)

      Vymazat
  5. Trilery úplne zbožňujem, takže vďaka za tip, ešte som o tejto knihe nepočula :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš ráda thrillery, tak tohle je určitě treefa do černého, snad se ti bude taky líbit :)

      Vymazat
  6. Kdybych knihu nečetla, okamžitě bych ji chtěla otevřít. A začínám uvažovat, že tak v brzké době učiním :D Jednoznačně to je jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla a mezi thrillery opravdu bomba! A přesně jak píšeš, ráda bych o ní básnila celé hodiny a napsat na ni recenzi, aniž bych vyzradila víc, než je možné, bylo šílené :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, že souhlasíš a taky jsi zknihy nadšená :) Pro mě to rozhodně byl jeden z nejoriginálnějších thrillerů, prostě bomba :)

      Vymazat
  7. Ó, tak túto knihu musím mať!!! Zbožňujem takéto trilery, originálne a nepredvídateľné, no najmä šokujúce♥ Výborná recenzia, neskutočne si ma nalákala, ďakujem za skvelý knižný tip ♥^.^♥
    Maj sa krásne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji knížku k přečtení a doufám, že z ní budeš nadšená jako já ;)Já se o tu radost z jejího přečtení prostě musela podělit :)

      Vymazat
  8. Kniha vypadá hodně dobře, píšu si ji na seznam. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuju :) Jsme zvědavá, jak se ti bude líbit, taky se pak těším na recenzi :)

    OdpovědětVymazat