7 knih pro vstup do nového roku

 Milí čtenáři, vítám vás v novém roce. Konečně je tady a s ním spojené i nové začátky. Loňský rok byl jízda neočekávaným směrem, místo rozletu jsme tam hodili zpátečku a plácali se na jednom místě. Zkrátka když to řeknu po knihomolsku - temná strana Síly vyhrála a na blízku nebyl žádný rytíř Jedi, který by věci pošoupl správným směrem...

Každý z nás určitě i loni zažil spoustu zážitků, přečetl hromadu dobrých knih a má v paměti nové šťastné okamžiky. Na rovinu si ale přiznejme, že jsme se museli snažit jít těm kouzelným chvilkám trochu více naproti, než obvykle. Snad bude v tomhle nový rok lepší. Snad bude více úsměvů na tváři, více dobrých knih na čtení, více čtenářských, cestovatelských i rodinných zážitků.

 Letos jsem proto zvolila jinou cestu a místo obvyklého knižního Nej vám představím moje nejlepší přečtené knihy za uplynulý rok trochu jinak. Sestavila jsem z nich seznam sedmi knih, které vám pomůžou vstoupit do nového roku tou správnou nohou. Zároveň je to i způsob, jak vám, milí knihomolové, popřát vše nejlepší!


 Do nového roku vkročte:

S láskou - Den, kdy jsem zahlídla lásku 
(Cosmopolis, 2019)

Laurie si je jistá, že člověk se na první pohled zamilovat nemůže. Ale jednoho  prosincového dne si z okna londýnského autobusu všimne muže. V tu chvilku, kdy se podívají navzájem do očí, si je Laurie jistá, že roztomilý blonďák je pro ni ten pravý a zároveň, že už ho nejspíše neuvidí. Přesto ho nepřestává hledat. Až po čase je svede dohromady náhoda. Její nejlepší kamarádka jí představí svého nového přítele Jacka a není to nikdo jiný než „blonďák ze zastávky“. Laurie se rozhodne jít kamarádce z cesty a žít si svůj vlastní život. Ale co když má osud jiné plány?

Den, kdy jsem zahlídla lásku je vynikající romantika, která vám ukáže, že každý příběh může mít šťastný konec. Laurie a Jack mají cestu ke štěstí neobyčejně klikatou. Lemují ji promarněné příležitosti a zlomená srdce. Snad vám ale tato knížka pomůže uvěřit, že i na vás někde může čekat láska jako z romantického filmu. Nepřestávejte ji proto vyhlížet...

S rodinou - Med v hlavě, marmeláda v srdci
(Metafora, 2020)

Tilda vede se svým manželem a dětmi spokojený život.  Jenže teď její otec nápadně zapomíná a Tilda se děsí, že by to mohl být počátek nemoci, kterou již jednou zažila. Vrací se proto ke vzpomínkám z dětství. Vzpomíná na jedno léto, které strávila se svým dědečkem. Ten trpěl Alzheimerovou chorobou a život s ním byl naprosto nepředvídatelný. Knihy si rovnal do ledničky, uměl odpálit perfektní ohňostroj nebo zkrátit keře na deset centimetrů. Zkrátka to jedno léto s ním bylo nejbláznivější a nejsmutnější, ale i plné dobrodružství a zážitků. Jedenáctiletá Tilda má totiž pro blázniviny svého dědečka pochopení. Tilda se snaží, aby byl dědeček šťastný a tak mu plní poslední velké přání. Společně se vydávají na cestu do Benátek...

Med v hlavě, marmeláda v srdci je úžasně dojemný příběh o dědečkovi, který trpí Alzheimerem. Nabízí mnoho krásného i smutného. Je o boji s  nemocí, která nebere ohledy na to, jak moc své blízké milujeme. Zároveň je i o chvílích s dědečkem, plných porozumění a lásky. Kniha pohladí na duši, báječně se u ní pobavíte a navíc vám připomene, jak důležité je trávit čas se svými blízkými!

 


S nadějí - Devatenáct dopisů
(Ikar 2020)

Jemma a Braxton. Ti dva jsou pro sebe jako stvořeni. Jemma byla jeho životní láskou. Byla důvodem, proč se těšit na každé nové ráno. Stačilo pouhých devatenáct dnů po svatbě a svět se obrátil naruby. Mohla za to jedna tragická nehoda a koma, které po ní následovalo. Nic už nebylo takové jako dřív. Když se Jemma vrátila zpátky do života, zapomněla všechny jejich společné chvíle. On se však nehodlá se ztrátou své lásky smířit. Začne jí proto psát dopisy. Devatenáct dopisů, které líčí jejich životy od prvního setkání v dětství až po svatbu. Pomůže jí to si vzpomenout?

Devatenáct dopisů je takové něžné pohlazení na duši. Kniha je o ztrátě životní lásky a paměti. I když se všechno zdá být nadobro ztracené, hlavní hrdina nepřestává  věřit, že své ženě pomůže si vzpomenout. Přesně takovou nezlomitelnou naději bych vám přála i v novém roce!

 

S napětím, co každý den a každá stránka přinese - Dar
(Mladá fronta, 2019)

Jenna dostala druhou šanci na život, když podstoupila transplantaci srdce. V hrudi jí teď tluče srdce mladé dárkyně. Měla by se chopit nové šance a vychutnávat si život. Místo toho ji však trápí znepokojivé sny a záchvaty paniky, kdy jí nové srdce buší jako o život. V nočních můrách slyší skřípění brzd a ženský křik. Navíc se zdá, že si vzpomíná i na věci, které sama neprožila. Je možné, že ve svých snech prožívá poslední chvíle života své dárkyně? Tahle otázka jí nedá spát a tak se Jenna pouští do pátrání na vlastní pěst, které ji ale zavede nebezpečně daleko...

Srdce není jen orgán. Ukládá tajemství a lži. Naděje a sny. Je to víc než jen sval. Srdce si pamatuje. Autor pracuje s teorií buněčné paměti, která předpokládá, že každá naše buňka nese určitý otisk naší osobnosti. Kniha má zkrátka fascinující nápad a je napínavá natolik, že vám srdce někdy napětím i jeden úder vynechá...


S odhodláním a odvahou - Za smrtí
(Fantom Print, 2019)
 

Ruslan je skvělý hráč vesmírných strategií. Před nějakou dobou Ruslan kývl na nabídku tajemného cizince,  aby se stal jeho náhradníkem ve hře Obránce perimetru. Herní svět totiž trápí invaze krutých mimozemšťanů, kteří nechtějí nic jiného, než dočista vyhladit celý vesmír. V digitálním světě je z něj korunní princ Georg. Díky svým schopnostem geniálního stratéga se Ruslanovi podařilo nemožné. Tam, kde se ostatní vzdávají, Ruslan odchází z bitev neporažený. Z absolutní nuly a vesmírného outsidera, se stal velitelem největší bojové flotily. Úspěch se ale neodpouští ani v herním světě, takže kromě boje s hordami cizáků, musí čelit i narůstajícím intrikám. Do toho pořád neví, jestli by případná porážka znamenala jeho konec v herní kariéře anebo i v opravdovém světě?


Upřímně- žánru lit-RPG jsem naprosto propadla a velký podíl na tom má právě tato série.
Tam, kde jiným padají srdce do kalhot, Ruslan jede bez zaškobrtnutí dál. Druhý díl je opět silně návyková jízda vesmírem, při které nepřestávají pálit kanóny a zběsile tlouct srdce čtenáře. Čtení této knihy je závislost, která se nedá překonat jinak, než obrácením poslední stránky.


S fantazií - Až přejde zima
(Fragment, 2019)

Byla to zima, která přišla tak náhle a zprudka, že ptáky přikovala ke větvím. Zima, která se objevila a už nezmizela. V takovém světě žije Mila spolu se sourozenci uprostřed lesa. Jednou je však navštíví záhadný cizinec, Medvěd. Mila má z Medvěda divný pocit.  Druhý den zjistí, že zmizeli všichni místní hoši a s nimi i její bratr. Odešel s tajemným cizincem a Mila věří, že je neopustil dobrovolně. Je odhodlaná přivést ho zpátky. Musí se vydat až na bájný ostrov, na kterém dosud vládne jaro. Navíc se dozvídá, že tajemný Medvěd je mnohem nebezpečnější protivník, než se zdá..
 
Až přejde zima je kouzelná pohádka. Přesně trochu té pohádkovosti nyní potřebujeme, takže je to skvělá volba na zimní čtení.  Je psaná spíše pro mladší čtenáře, ale pokud jste letos zatoužili po sněhových vločkách nebo vás zkrátka baví severské prostředí a folklór, okouzlí i vás. Rozhodně jde o jednu z nejkrásnějších pohádkových knih, při jejímž čtení vám srdce poskočí nad grafickým zpracováním i příběhem.
 
 
S touhou jít za sny- Dash a Lily: Kniha přání
(CooBoo, 2014)

Lily zanechala chvíli před Vánoci červený zápisník plný výzev na poličce svého oblíbeného knihkupectví a čeká, až půjde kolem ten pravý a přijme nabídku ke hře. Ale je Dash opravdu ten pravý? Nebo je jejich osudem vzájemně sdílet svoje sny a touhy jen na stránkách deníku, který na střídačku schovávají po celém vánočním New Yorku? Bude červený zápisník jejich knihou přání? 

 Kniha přání je plná snů, vánoční atmosféry a romantiky. V tenhle kouzelný čas hledá Lily svoji první lásku a doufá, že by jí mohl být chytrolín Jack. Je to čtení občas přehnaně intelektuální, ale především hřejivé. Jděte si za svými sny a jejich naplněním podobně jako Lily. Jděte vstříc něčemu novému!

Okomentovat

9 Komentáře

  1. Díky za nové tipy na knížky!

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé čtenářské vykročení do nového roku. S Med v hlavě, marmeláda v srdci souhlasím. Byla to úžasná kniha, která zahřeje. Zbytek jsem nečetla, takže nemohu soudit. Přesto jsi mě některými kousky nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vďaka za super tipy, najviac ma zaujala asi kniha z Fantom pritnu :-) A prajem ti do nového roka 2021 len to najlepšie :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dash a Lily a Den, kdy jsem... jsou obě skvělé knihy, se kterými si začátek roku umím představit. :) Děkuji za zajímavé tipy. Hlavně kniha Dvanáct dopisů mě zaujala.

    OdpovědětVymazat
  5. Skvelý a originálne spracovaný článok, krásne napísaný ❤...prajem ti všetko dobré v novom roku, veľa nádherných dní a skvelých kníh...maj sa krásne! ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobré tipy. Dar mě zaujal asi nejvíce. A moc hezký článek k novému roku, potěšující :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkné tipy, četla jsme Med v hlavě.... a moc se mi kniha líbila ,)

    OdpovědětVymazat
  8. Četla jsem pouze Dashe a Lily a přiznávám bez mučení, kniha mě dost zklamala. Schválně jsem ji četla přes svátky, ale čekala jsem od ní něco jiného. Ale jinak děkuji za tipy, určitě po něčem mrknu.

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem taková ostuda, poslední dobou moc nečtu, ale dala jsem si předsevzetí 1 knihu měsíčně..uff a kouká, že je už 21.1:DD
    Po delší době tě ráda přivítám i u sebe na blogu:

    <a href="http://www.bygabra.blogspot.com/">ByGabra</a>





    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat