Recenze: Bird Box, neotvírej oči nebo zemřeš

Výsledek obrázku pro bird box knihaAutor: Josh Malerman
Vydání:
Fobos, 2019
Žánr:
thriller
HODNOCENÍ:
★★★★★

Tam venku něco je. Něco děsivého, co nesmíte spatřit. Jediný pohled koutkem oka vás může stát život.

Nikdo neví, co je to ani odkud to přišlo. Jisté však je, že tam venku je něco, co zabíjí. Můžete to slyšet. Můžete tomu stát tváří v tvář. Můžete se toho dotknout nebo ono vás. Můžete otevřít oči. A zemřít. Nebo dál setrvávat bezpečí ve tmě. Už nikdy neuvidíte slunce, ale zůstanete naživu. Protože jakmile zahlédnete to, co je tam venku, je pro vás už pozdě...

Konec světa přišel rychle. Masové sebevraždy, neobvykle agresivní útoky. Oběti však mají jedno společné. Všichni něco viděli a pak se zbláznili. Počet mrtvých roste, šíří se strach a hysterie. Až pak jednoho dne svět, jak ho známe, skončí. Lidstvo se doslova propadne do tmy, protože jediný způsob jak přežít, je udržet oči zavřené.

Pět let poté, co to všechno začalo, zbývá už jen hrstka přeživších. Jednou z nich je i Malorie, matka dvou malých dětí, která se plaví se zavázanýma očima po řece. Už léta sní o tom, že najde útočiště. Cesta do něj je však poslepu extrémně nebezpečná. Silný proud řeky, divoká zvířata a především to tajemné ,,cosi,, tam venku. Čeká je na šťastný konec cesty nebo katastrofa?


Konec světa může být vážně strhující. To vám ukáže Bird Box, postapokalyptický thriller toho nejlepšího kalibru a zároveň předloha stejnojmenného filmu od Netflixu. Film trhal rekordy ve sledovanosti a není divu. Jen si představte, že jste náhle uvrženi do temnoty. Každý krok je krokem do neznáma. Vše musíte vykonávat poslepu a zároveň se smrtícím nebezpečím v zádech. Ještě vás neofouknul mrazivý závan strachu? Tak se pusťte do čtení Bird Boxu a užijte si jeho temnou atmosféru  naplno.

Kniha se odehrává ve dvou časových rovinách. V jedné lince sledujeme osud Malorie a jejích dětí, kteří plují na loďce. Zároveň  nám prostřednictvím svých vzpomínek vypráví o tom, jak došlo k apokalypse. O tom, jak bojovala každý den o životy svých dětí. Jak se spolu se skupinkou přeživších  museli vypořádat se spoustou nástrah, protože i malé úkoly, jako sehnat jídlo, se bez zraku stanou velkou výzvou.

 Největším esem v rukávu je však ono tajemné ,,cosi,,. Kniha velmi efektně pracuje se strachem z neznáma. Nikdy se nedozvíte, co vlastně všichni viděli a proč se z toho pomátli. Běhají kolem mimozemšťani, démoni nebo zkrátka něco z jiné dimenze, co náš mozek nedokáže pochopit a tak zkratuje jako přehřátá žárovička? Odpovědi na tyto otázky se nedozvíte a můžete se jen domýšlet. 

Ve výsledku je tak kniha hodně intenzivní a velmi surově působí na emoce. Je to silné čtení s napětím a atmosférou tak hustou,že by se dala krájet. Nečekejte příběh o tom, jak jsme ono tajemné ,,cosi,, hrdinsky rozprášili kulometem. Naopak se připravte se na příběh o boji o přežití. O bolesti, protože tenhle svět je krutý. Na pochmurnost, protože tu vládne beznaděj. Na závěr vám autor před nosem zamává praporkem naděje, ale jistotu vám nedá. Na všechny své otázky si musíte počkat na pokračování s názvem Malorie. A že to bude čekání dlouhé!

Za recenzní výtisk děkuji:
Knihu můžete zakoupit zde.

Okomentovat

13 Komentáře

  1. Tahle kniha se mi moc líbí!! Četla jsem teprve druhou recenzi, ale i tak to popisujete tak parádně, že si ji musím přečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda,žejsem tě nalákala, vážně je to originální čtení :)

      Vymazat
  2. Thillery mám ráda, ale spíš ty s detektivní zápletkou, než ty apokalyptické. Ale pokud na ni narazím v knohovně, tak ji zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale i tak myslím,ž e by ti tenhle thriller mohl sednout :) Je to sice post-apo, ale napínavé jak kšandy :)

      Vymazat
  3. Na mě až moc děsivé, ale jsem ráda, že se ti kniha líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Třeba tě nalákám příště na méně děsivé čtení :)

      Vymazat
  4. Oo ja bych nevydrzela na dalsi díl :D ale vypada to dobre

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jjo, to čekání na další díl bude vážně dlouhé, alesnadpak bude stát za to:)

      Vymazat
  5. Viděla jsem film a vůbec jsem netušila, že existuje nějaká kniha. Teď mám v plánu to napravit a přečíst ji. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě doporučuji i knihu :) Je sice skoro stejná jako film, ale i tak moc zajímavá :)

      Vymazat
  6. Kniha sa mi veľmi páčila, to ako je písaná - napínavo, ale zároveň sa prepletajú dve dejové línie :-) prečítala som ju na jeden dych a som zvedavá na pokračovanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se titaky líbila :) Též jsem se od ní nemohla odtrhnout, dala jsemji na posezení :)

      Vymazat
  7. Tak takhle knížka zní velmi zajímavě :) postapokalyptické náměty mám ráda :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat